KOMA, azaz a köztartozásmentes adózói adatbázis

0

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közhiteles nyilvántartást vezet azokról az adózókról, amelyeknek nincs köztartozásuk.
Ez a köztartozásmentes adózói adatbázis a KOMA.

A KOMA a NAV honlapján (www.nav.gov.hu), az Adatbázisok/Köztartozásmentes adózók menüpontban kérdezhető le. A KOMA-ban adószám, adóazonosító jel vagy név alapján lehet egy adott adózót keresni. Az egyszerű keresés mellett csoportos lekérdezésre is lehetőség van, ilyenkor a lekérdezendő adóazonosító számokat egy excel-fájlként kell az adatbázisba betölteni.

Számos előnye van annak, ha egy adózó szerepel ebben az adatbázisban, hiszen ez igazolja az adózó megbízhatóságát, gyorsíthatja az ügyintézést, kiválthat egyes igazolásokat.

A szereplés az adatbázisban helyettesíti például a tartozásmentességről szóló NAV-igazolást azokban az esetekben, amikor annak meglétét jogszabály írja elő.
Ez azt jelenti, hogy el kell fogadnia az igazolást kérőnek – például a pályázat kiírójának – a KOMA szereplést igazolásként.

Ha viszont a köztartozásmentességről szóló igazolás bemutatását nem jogszabály írja elő, vagy a köztartozásmentességen kívül más NAV-nyilvántartásban szereplő adatot is igazolni kell, akkor az igazolást kérő dönti el, hogy elfogadja-e az igazolás helyett a KOMA-szereplést.

Okos Armada könyvelőprogram

Most nézzük meg A KOMA további előnyeit!

  • ingyenes: illetékmentes a felvételi kérelem az adatbázisba
  • nyilvános: az adatbázis regisztráció nélkül megtekinthető a NAV honlapján
  • aktuális: az adatbázis minden hónap 10-én frissül
  • hiteles: igazolhatja az adatbázisban szereplő pénzügyi megbízhatóságát az üzleti partnerek számára
  • biztosítékmentességet jelent: 2 éves működés mellett a szereplés kiváltja a kockázati biztosítékot az EKÁER-ben.

Na de, hogyan szerepelhetünk a KOMA-ban?

A felvételt kizárólag elektronikusan, a KOMA-nyomtatvány benyújtásával lehet kérni.
Az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek eldönthetik, hogy adóazonosító jellel, adószámmal vagy egyszerre mindkettővel szerepelnek a KOMA-ban.
Az adózónak a KOMA-nyomtatványon nyilatkoznia kell arról, hogy a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz vagy tett.
A KOMA-nyomtatványon kezdeményezhető a kérelem visszavonása is és a törlés az adatbázisból.

Milyen feltételei is vannak, hogy bekerüljünk a köztartozásmentes adózói adatbázisba?

A KOMA-ban kizárólag az az adózó szerepelhet, amelyik a közzétételt megelőző hónap utolsó napján az alábbi feltételeknek egyszerre megfelel:

  • nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása
  • nyilatkozata alapján az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz vagy tett
  • nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt
  • csoportos adóalanyként nincs áfa-, illetve társaságiadó-tartozása
  • adó megfizetésére kötelezettként nincs lejárt esedékességű tartozása.

A feltételeknek megfelelő adózó első alkalommal a kérelem benyújtása utáni hónap 10-én kerül az adatbázisba, amit a NAV havonta felülvizsgál. Az adatbázisban mindaddig szerepel, amíg a feltételeknek megfelel, és kérelmét vissza nem vonja, törlését nem kéri.
A felvételi kérelmet a hónap utolsó napjáig kell beadni a következő hó 10-ei szerepléshez. Az adózó nem kap külön értesítést arról, hogy bekerült az adatbázisba.

Előfordulhat az is, hogy nem kapjuk meg az adatbázisba történő felvételt.

Mikor utasíthatják el a kérelmünket?

Ha a felvételi kérelem benyújtási hónapjának utolsó napján az adózó a felvételhez előírt valamely feltételnek nem felel meg, a kérelem benyújtójának tárhelyére a NAV hiánypótlásra felszólító végzést küld.
A végzésben szereplő hiányosságokat 10 napon belül lehet pótolni. Ha a kitűzött határidőn belül a feltételeket nem teljesíti, akkor a NAV elutasító határozatot hoz. (Ha az adózó határidőn belül rendezi a végzésben szereplő hiányosságokat, és a hónap utolsó napján is megfelel a felvételi követelményeknek, akkor a következő hónap 10-én felvételt nyer az adatbázisba.)

Összességében elmondható, hogy amennyiben jogosultak vagyunk szerepelni a KOMA-ban, akkor célszerű a nyomtatványon igényelni a felvételt, hiszen ugye teljesen díjmentes és hitelt érdemlően bizonyítja, hogy köztartozásmentesek vagyunk, így akár különféle igazolásokat is kiválthatunk vele, felgyorsíthatjuk például pályázati elbírálásunkat, vagy hitelfelvételünket.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada Bérprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.