Kisvállalkozók: Megérkezett az erősítés!

0

Törvényjavaslat született a járvány okozta nehézségekkel küzdő kisvállalkozók versenyképességének, pénzügyi helyzetének javításáért.

A T/13870. számú törvényjavaslat célja

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre tekintettel a kisvállalkozók működését közvetett módon nehezítő megszorítás visszavonása. Még annak hatályba lépése előtt.

A törvény javaslat tartalma

Nem lép hatályba a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény 84. §-a, 85. § (1)-(3) bekezdése, 86. §-a, valamint 87. §-a.

A törvényjavaslat indoklása

Úgy lett módosítva a KATA adónem feltételrendszere, hogy az 2021. január 1-jétől mintegy 121 ezer, az adóját rendesen fizető és jóhiszeműen eljáró vállalkozó számára megszorítást fog eredményezni.

A változtatás alapján

A KATA szerint adózó kisvállalkozások megbízóit 2021-től évi 3 millió forint feletti kifizetés esetén 40 százalékos büntetőadó fogja terhelni. A KATA szerint adózó kisvállalkozások megbízói ezt a büntetőadót várhatóan át fogják hárítani a KATA szerint adózó kisvállalkozásokra. Így a megszorítások végső soron őket fogják sújtani. A szigorítás koronavírus-járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzet és gazdasági válság idején való hatályba léptetése egyértelmű megszorítás, amely súlyos pénzügyi károkat okozhat az érintetteknek, újabb munkahelyek megszűnését eredményezheti, és veszélybe sodorhatja kisvállalkozók és családjaik megélhetését.

A megszorítás a jelenleg ismert kb. 404 ezer KATÁ-s vállalkozó közül – egyes felmérések szerint – várhatóan mintegy 121 ezer vállalkozást fog érinteni. Ez tehát azt jelenti, hogy 121 ezer becsületes, adóját rendesen fizető és jóhiszeműen eljáró vállalkozó kerül a 40%-os büntetőadó csapdájába. Elfogadhatatlan, hogy a koronavírus-járvány által okozott gazdasági és szociális válság idején 121 ezer magyar család megélhetését nehezítő megszorítás kerül bevezetésre ahelyett, hogy segítséget nyújtana számukra!

Forrás: www.parlament.hu
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.