Hogyan változik a személyi kedvezmény 2023. január 1-jétől?

0

Számos SZJA alap kedvezmény létezik már, szinte évről évre bővül a kör. Azonban van, ami a jogosultság tekintetében már évek óta nem változik. Ilyen többek között a személyi kedvezmény, közismertebb nevén a „fogyatékossági kedvezmény”. A személyi kedvezmény is szerencsére megmarad, vagyis érvényesíthetjük azt 2023-ban is azon munkavállalóinknak, akiket ez megillet. Azonban jó ha tudjuk, hogy a minimálbér emelkedésével együtt ezen kedvezmény is növekszik 2023. január 1-jétől.

A személyi kedvezményt 2021. január 1-jétől adóalap-csökkentő kedvezményként lehet igénybe venni. Előtte adókedvezményként lehetett figyelembe venni.

Most vegyük végig a személyi kedvezmény feltételeit, az érvényesítési sorrendet, valamint annak mértékét!

Na de ki számít súlyos fogyatékossággal élő személynek?

Súlyos fogyatékossággal élő személynek számít az

  • aki a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved.
  • Továbbá az a személy is, aki fogyatékossági támogatásban vagy rokkantsági járadékban részesül.

A kedvezmény igazolásáról a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet rendelkezik.

Itt fontos megemlíteni, hogy nem kell feltétlenül életminőséget nagyban befolyásoló betegségekre gondolni, hiszen ezen táblázat tartalmaz némely (sajnos) úgynevezett népbetegséget is, mint például: egyes immunbetegségek, egyes cukorbetegségek, a laktóz intolerancia bizonyos fajtái és még lehetne sorolni.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Most nézzük meg azt az időszakot, amire lehet érvényesíteni az adóalap kedvezményt!

A személyi kedvezmény logikusan a fogyatékossági állapottal érintett hónapokra vehető igénybe. A fogyatékos állapot kezdő napját az orvosi igazolás tartalmazza. Tehát mindenképpen szükségünk van orvosi igazolásra. Aki fogyatékossági támogatásban vagy rokkantsági járadékban részesül, annak a határozat szükséges.

Fontos figyelnünk arra is, hogy a személyi kedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjában vehető először figyelembe. Ha fogyatékos állapot ideiglenes, akkor a személyi kedvezmény utoljára a fogyatékos állapot megszűnésének hónapjában vehető figyelembe.

A személyi kedvezmény érvényesítése

Miután több kedvezmény is érvényesíthető az SZJA törvény alapján, a törvény egyértelmű sorrendiséget állított fel arra vonatkozóan, hogy mely kedvezményt kell először, majd azt követően figyelembe venni és így tovább, mikor az adóalapunkat megállapítjuk.

Ennek fényében a személyi kedvezményt adóalap-csökkentő kedvezményként lehet igénybe venni a NÉTAK, a fiatalok kedvezménye, a 30 év alatti anyák kedvezménye után és az első házasok kedvezményét, illetve a családi kedvezményt megelőzően, akár már év közben, az adóelőleg megállapításakor.

Jó, ha tudjuk, hogy ezt a kedvezményt akár már év közben, az adóelőleg megállapításakor is érvényesíthetjük már, vagy akár az éves SZJA bevallásakor (egy összegben igényelhetjük).

És akkor nézzük meg, hogy mennyi a személyi kedvezmény mértéke 2023. január 1-jétől!

A személyi kedvezmény mértéke 2023. január 1-jétől

A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz 2023-ban havi 77 300 forint. Ha a jogosultság a teljes adóévben fennáll, akkor a teljes évre 927 600 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Ez adóban kifejezve 171 606 forint.

Mi történik, ha évek óta jogosult lenne munkavállalónk a személyi kedvezményre, de nem érvényesítette azt?

Számtalan esetben előfordul az, hogy dolgozónk nem is tudja, hogy ő betegsége miatt adóalap kedvezményre jogosult lenne.

Jó, ha tudjuk, hogy amennyiben a betegség már évek óta fennáll és nem volt még figyelembe véve rá adóalap kedvezmény, úgy lehetőség van 5 évre visszamenőleg, önellenőrzéssel SZJA visszatérítést kezdeményezni. Ez akár több százezer forintot is jelenthet egyes esetben (természetesen csak akkor, ha volt neki ennyi levont SZJA kötelezettsége).

Segítsünk hát nekik legalább a tájékoztatást illetően, illetve figyelemfelhívással.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Munkaidőkeret teljes körű kezelése.

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.