Ha túl sok az előleg

0

Az előlegek befizetésének közvetlen hatása van egy cég likviditására, ezért nagyon fontos, hogy csak annyi előleg legyen befizetve, amennyire szükség van.

Néhány nappal ezelőtt küldték be a cégek a tavalyi évvel kapcsolatos adóbevallásaikat és beszámolóikat. Mind a társasági adóban, mind pedig az iparűzési adóban előleget kell fizetniük a cégeknek az adóbevételek egyenletes biztosítása érdekében. Ezek az adóelőlegek a bevallott tárgyévi adó alapján kerül megállapításra, és az összegek szerepelnek is a bevallási nyomtatványokon.

Előleg összegének torzulása

Előfordulhatnak egy vállalkozás életében eseti, rendkívüli gazdasági események, tényezők, amelyek az előlegfizetést torzíthatják. Például egy nagy összegű egyéb bevétel (rendkívüli bevétel már nincs), ami a következő évben már nem fog megismétlődni igencsak megemelheti az előlegek összegét. A vállalkozás piaci helyzete is alakulhat úgy, hogy az idei bevételek messze alatta maradnak a tavalyi évinek, ilyenkor kétséges, hogy miből fogja a cég ezt befizetni.

Vagy esetleg a vállalkozás olyan adóalap csökkentő tételt is alkalmazhat, mely nagymértékben befolyásolja majd a jövő évi fizetendő adóját. Ezeket a körülményeket az első előleg esedékessége előtt már lehet látni, hiszen a július 20-án esedékes társasági adó előleg még az utolsó részlete az előző bevallásban szereplő előlegeknek, az első előleg részlet csak október 20-án esedékes. Az iparűzési adóban is a tavalyi év eredménye alapján fizetendő összeg szeptemberben esedékes. Ekkorra már kirajzolódik, hogy a tárgyévi eredmény az előző évhez képest nagyságrendekkel eltér e vagy sem.

Főszabály az előleg befizetésével kapcsolatban

Az előlegek befizetésének közvetlen hatása van egy cég likviditására, ezért nagyon fontos szempont egy cégvezetőnek, hogy csak annyi előleget fizessen, amennyire szükség van.

Ha több előleget fizetünk be, mint kéne

Abban az esetben, ha a fenti- vagy egyéb körülmények azt mutatják, hogy a cégnek kevesebb adója keletkezik, mint amennyit az előlegekkel befizet, érdemes az adóhatósághoz kérelemmel fordulni, melyben az előlegek csökkentését kérjük. Erre az adózás rendjéről szóló törvény ad lehetőséget. Fontos, hogy a kérelmet az előleg esedékessége előtt kell benyújtani. A kérelmet az adóhatóság csak akkor fogja elfogadni, ha az kellően megalapozott. Ennek érdekében be kell mutatni, hogy mely tényezők, információk, adatok azok, melyek alapján a mérséklést kérjük.

A kérelem formájára és tartalmára nincs jogszabályi előírás, de mindenképpen mellékeljünk tervezett eredménykimutatást, társasági adó levezetést a korrekciós tételekkel, kedvezményekkel, esetleg üzleti tervet is.

Döntésünk előtt vegyük azt figyelembe, hogy amennyiben az adóhatóság engedélyezi a mérséklést, de később mégis magasabb lesz a fizetendő adó, mint amit kérvényeztünk, akkor mulasztási bírságot fizethetünk. A bírság mértéke 20%, alapja pedig az előző időszak adatai alapján előírt (a bevallásban szereplő) adóelőleg és a mérsékelt adóelőleg különbözete.

Forrás: szamvitel.com
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Megosztás

About Author

Comments are closed.