Ha túl sok az előleg

0

Néhány nappal ezelőtt küldték be a cégek a tavalyi évvel kapcsolatos adóbevallásaikat és beszámolóikat. Mind a társasági adóban, mind pedig az iparűzési adóban előleget kell fizetniük a cégeknek az adóbevételek egyenletes biztosítása érdekében. Ezek az adóelőlegek a bevallott tárgyévi adó alapján kerül megállapításra, és az összegek szerepelnek is a bevallási nyomtatványokon.

Előfordulhatnak egy vállalkozás életében eseti, rendkívüli gazdasági események, tényezők, amelyek az előlegfizetést torzíthatják. Például egy nagy összegű egyéb bevétel (rendkívüli bevétel már nincs), ami a következő évben már nem fog megismétlődni igencsak megemelheti az előlegek összegét. A vállalkozás piaci helyzete is alakulhat úgy, hogy az idei bevételek messze alatta maradnak a tavalyi évinek, ilyenkor kétséges, hogy miből fogja a cég ezt befizetni.

Vagy esetleg a vállalkozás olyan adóalap csökkentő tételt is alkalmazhat, mely nagymértékben befolyásolja majd a jövő évi fizetendő adóját. Ezeket a körülményeket az első előleg esedékessége előtt már lehet látni, hiszen a július 20-án esedékes társasági adó előleg még az utolsó részlete az előző bevallásban szereplő előlegeknek, az első előleg részlet csak október 20-án esedékes. Az iparűzési adóban is a tavalyi év eredménye alapján fizetendő összeg szeptemberben esedékes. Ekkorra már kirajzolódik, hogy a tárgyévi eredmény az előző évhez képest nagyságrendekkel eltér e vagy sem.

Az előlegek befizetésének közvetlen hatása van egy cég likviditására, ezért nagyon fontos szempont egy cégvezetőnek, hogy csak annyi előleget fizessen, amennyire szükség van.

Abban az esetben, ha a fenti- vagy egyéb körülmények azt mutatják, hogy a cégnek kevesebb adója keletkezik, mint amennyit az előlegekkel befizet, érdemes az adóhatósághoz kérelemmel fordulni, melyben az előlegek csökkentését kérjük. Erre az adózás rendjéről szóló törvény ad lehetőséget. Fontos, hogy a kérelmet az előleg esedékessége előtt kell benyújtani. A kérelmet az adóhatóság csak akkor fogja elfogadni, ha az kellően megalapozott. Ennek érdekében be kell mutatni, hogy mely tényezők, információk, adatok azok, melyek alapján a mérséklést kérjük.

A kérelem formájára és tartalmára nincs jogszabályi előírás, de mindenképpen mellékeljünk tervezett eredménykimutatást, társasági adó levezetést a korrekciós tételekkel, kedvezményekkel, esetleg üzleti tervet is.

Döntésünk előtt vegyük azt figyelembe, hogy amennyiben az adóhatóság engedélyezi a mérséklést, de később mégis magasabb lesz a fizetendő adó, mint amit kérvényeztünk, akkor mulasztási bírságot fizethetünk. A bírság mértéke 20%, alapja pedig az előző időszak adatai alapján előírt (a bevallásban szereplő) adóelőleg és a mérsékelt adóelőleg különbözete.

Forrás: szamvitel.com

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Megosztás

About Author

Comments are closed.