Egyszerűsített éves beszámoló

0

Minden, a Számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodó szervezetnek, beszámoló készítési kötelezettsége van. A Számviteli törvény szabályozza a beszámoló elkészítésére vonatkozó feladatokat, az alapjául szolgáló könyvvezetés módját, továbbá a beszámoló felépítését is. A beszámoló alapján a többi piaci szereplő megbízható és valós információhoz tud jutni, hiszen a beszámoló lényege az, hogy megbízható, valós összképet biztosítson a gazdálkodó eredményességéről, pénzügyi helyzetéről, tevékenységéről, vagyonáról.

A Cégbíróságon kell letétbe helyezni a beszámolókat.

A beszámoló lehet éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló, összevont éves beszámoló és egyszerűsített beszámoló.

Fontos tudni, hogy nem minden gazdálkodónak van lehetősége az egyszerűsített éves beszámoló elkészítésére. A törvény pontos meghatározást ad az értékhatárokat, amelyek esetén alkalmazni lehet az egyszerűsítéseket.

Ezek az értékhatárok:

  • Mérlegfőösszeg 500 millió ft,
  • Éves nettó árbevétel 1 milliárd ft,
  • Foglalkoztatottak átlagos létszáma 50 fő.

Az egyszerűsített éves beszámoló készítésére azoknak a vállalkozásoknak van lehetősége, amelyeknél az üzleti évet megelőző két egymást követő évben a három mutatószám közül kettő nem haladja meg a megadott értéket. Ezek a limitek a 2015-ös év beszámolójának elkészítésekor alkalmazandóak.

Az idei évre vonatkozóan az értékhatárok jelentősen megemelkedtek. Ez pedig azt eredményezi, hogy a 2016. év beszámolóját a számviteli törvény hatály alá tartozó hazai vállalkozások 97-98 százaléka egyszerűsített formában készítheti el.

A megemelt értékhatárok:

  • Mérlegfőösszeg 1,2 milliárd ft,
  • Éves nettó árbevétel 2,4 milliárd ft,
  • Foglalkoztatottak átlagos létszáma 50 fő.

Így tehát az idei évre vonatkozó egyszerűsített éves beszámolót azok a vállalkozások készíthetik el, akiknél 2014-ben és 2015-ben a fenti mutatószámok közül kettő nem haladja meg a megadott értékeket.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Servantes Könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.