A szociális hozzájárulási adó csökkentéséről és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény.

0

Az alábbiakban nézzük meg, hogy miként módosulnak a személyi jövedelemadóról, az egészségügyi hozzájárulásról, az egyes adótörvények módosításáról és a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvények. A módosításokat a 193. számú Magyar Közlöny tartalmazza.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
Az összevont adóalap az adóévben adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, a mezőgazdasági kistermelői bevételből az átalányban megállapított jövedelem. Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó, a régebbi 22 százalékos helyett 19,5 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 84 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni a régebbi 82 százalék helyett.

Az Szja tv. 47.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A (2) bekezdés alkalmazásában az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelemnek a bevételből a bekezdés rendelkezése szerint megállapított rész 84 százaléka (a régi 84 százalék helyett) minősül, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó, a 19,5 százalékos mértékű (a régi 22 százalékos helyett) egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették).

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény módosítása

A törvénymódosítás értelmében, a kifizető, – kifizető hiányában, vagy ha a kifizető az adó (adóelőleg) alapját képező jövedelem után adót (adóelőleget) nem köteles megállapítani – a jövedelmet szerző magánszemély az eddigi 22 százalék helyett, csupán 19,5 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, az Szja tv. szerinti

a) összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem,
b) külön adózó jövedelmek közül
ba) a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások adóalapként meghatározott összege,
bb) a kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapként meghatározott összege után.

Használjon okos bérprogramot!

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvény módosítása

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvény 459. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
Az adó mértéke a régi 22 százalék helyett 19,5 százalék. A fizetendő adó az adóalap után számított adó (számított adó), csökkentve az adó fizetésére kötelezettet törvény rendelkezése alapján megillető adókedvezmények összegével.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény módosítása

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 10.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 94 400 forint (a régi 90.000 forint helyett), magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forint (a régi 150.000 forint helyett). Az állami adóhatóság a 7. § és a 8. § (11)bekezdése szerinti bejelentések adattartalma alapján adatot szolgáltat az egészség- és nyugdíjbiztosítási szervek felé a főállású kisadózó biztosítotti jogállásának időtartamáról és az ellátások alapjáról.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.