A számviteli törvény főbb változásai

0

A jövőben változik az osztalék elszámolása, a vállalkozások többsége egyszerűsített éves beszámolót készíthet, kevesebb társaság lesz kötelezett konszolidált beszámolóra, – többek közt ezt tartalmazza a számviteli törvény módosítása.

Mivel módosultak az anyavállalatra vonatkozó összevont (konszolidált) éves beszámoló készítési kötelezettség alóli mentességre előírt határértékek is, ezért az adminisztrációs terhek csökkentéseként a jövőben kevesebb anyavállalat lesz köteles összevont (konszolidált) éves beszámolót készíteni.

Nem teszi lehetővé az új számviteli szabályozás, a rendkívüli tételek elszámolását, így a korábban rendkívüli bevételként vagy ráfordításként meghatározott tételeket tartalmuknak és jellegüknek megfelelően az egyéb, illetve a pénzügyi műveletek ráfordításai, bevételei között kell elszámolni a jövőben.

Az üzleti vagy cégértékkel kapcsolatos számviteli szabályok is változnak. Idén, az olyan esetekben nem lehet üzleti vagy cégértéket kimutatni amikor egy társaság egy másik társaság tulajdonosi jogait megtestesítő értékpapírjainak megvásárlása során minősített többséget biztosító befolyást szerzett. Ezzel párhuzamosan legalább 5 év, de legfeljebb 10 év alatt kell értékcsökkenési leírásként elszámolni az üzleti vagy cégértéket.

Az osztalék elszámolásának a szabályai is változnak. Az osztalékot a jövőben nem annak az évnek a beszámolójában kell megjeleníteni, amellyel kapcsolatban azt jóváhagyták, hanem a döntés napjával kell megjeleníteni nyilvántartásokban. Ennek hatására a korábbi mérleg szerinti eredmény tétel megszűnt, az eredménykimutatás az adózott eredmény levezetését fogja tartalmazni, és ez lesz az eredménykimutatás utolsó sora is.

Az egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének adattartalma csökkent is csökken.

Fontos a kérdés, hogy a 2016. évről készülő beszámolóban a 2015-ös év adatai hogyan fognak szerepelni. Ennek pedig az a módja, ha a 2015-ös év adatait az új szabályok szerint is meghatározzuk.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Pénzügyi Szoftver, Kintlévőség-kezelés, Likviditás növelés
Megosztás

About Author

Comments are closed.