A szakképzési hozzájárulás alapjának megállapítása

0

Előző cikkünkben említettük, most pedig bemutatjuk, hogyan is történik a szakképzési hozzájárulás alapjának megállapítása. Lássuk.

Mint ahogy azt az előző cikkünkben említettük, a hozzájárulásra kötelezett a szakképzési hozzájárulást a naptári évre állapítja meg. A szakképzési hozzájárulás mértéke a szakképzési hozzájárulás alapjának 1,5 százaléka (bruttó kötelezettség). A szakképzési hozzájárulás alapja a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja. De hogyan is számítjuk ki a szakképzési hozzájárulást? Lássuk.

A szakképzési hozzájárulás alapjának kiszámításához

a) a számviteli törvény hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónak az őt terhelő szociális hozzájárulási adó alapját a számvitelről szóló törvény szerint megállapított éves árbevétele és az egészségbiztosítási szervtől származó árbevétele arányában,

b) az a) pont alá nem tartozó szakképzési hozzájárulásra kötelezettnek az őt terhelő szociális hozzájárulási adó alapját az éves bevétele és az egészségbiztosítási szervtől származó bevétele arányában,

c) a közhasznú nonprofit gazdasági társaságnak az őt terhelő szociális hozzájárulási adó alapját a számvitelről szóló törvény szerint megállapított éves árbevételéből a kedvezményezett tevékenysége és a vállalkozási tevékenysége árbevétele arányában kell megosztania.

Okos Armada Bérprogram

Például:

Az egészségügyi szolgáltató árbevétele 52 000 eFt. Ebből az egészségbiztosítótól származó bevétel 29 900 eFt, a vállalkozási tevékenység árbevétele 22 100 e Ft. A vállalkozásnak 6 fő alkalmazottja van, az éves bérköltség 13 875 eFt. A vállalkozás szociális hozzájárulási adóalapja 12 675 eFt, amely egyben a szakképzési hozzájárulás alapja is.

A teljes árbevételen belül 57,5% az egészségbiztosítótól származó bevétel (29 900 eFt / 52 000 eFt), míg 42,5 %-ot képvisel a vállalkozásból származó bevétele.

A gazdálkodó szakképzési hozzájárulás kötelezettsége a vállalkozási tevékenységből származó bevétel arányában keletkezik, ezért a szociális hozzájárulási adóalapot is ennek megfelelően kell megosztani. 12 675 eFt x 42,5%, azaz 5 386 875 Ft alap után kell a bruttó kötelezettséget megállapítani, amely 80 803 Ft kötelezettséget jelent.

Forrás:NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.