A rehabilitációs hozzájárulás kiváltása

0

A rehabilitációs hozzájárulás nem egy új-keletű dolog és ezzel számolnia kell olyan vállalkozásnak, ahol a statisztikai létszám meghaladja a 25 főt és megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatva nincs. Azonban fontos tudnunk, hogy pontosan milyen feltételek mellett mentesülünk ezen hozzájárulás alól.

Éppen ezért, mindenekelőtt nézzük meg kinek kell fizetni, mennyi a mértéke és mivel „váltható” ki a rehabilitációs hozzájárulás.

Kinek kell fizetnie rehabilitációs hozzájárulást?

Az a munkáltató, akinek az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladja a 25 főt, azonban az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát, annak bizony számolnia kell a rehabilitációs hozzájárulás fizetésével. Ez 25 fős állományi létszámnál 1 főt jelent. 100 fős állományi létszámnál pedig 5 főt. És ehhez hasonlóan kiszámíthatjuk a saját vállalkozásunkra is.

Kik nem számítanak bele a foglalkoztatotti létszámba?

 • a közfoglalkoztatási jogviszonyban, valamint a közfoglalkoztatás támogatásáról szóló kormányrendelet szerint támogatott munkaviszonyban foglalkoztatott személyek,
 • az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint jogszerűen alkalmazott munkavállaló,
 • az önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszonnyal rendelkező munkavállaló,
 • a munka törvénykönyve alapján más munkáltatónál átmeneti munkát végző munkavállaló,
 • a honvédek jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó hivatásos és szerződéses állományú katona,
 • a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban álló személy annál a munkaadónál, aki őt nevelőszülőként foglalkoztatja.

Érdemes azt is tisztáznunk, hogy ki tekinthető megváltozott munkaképességű munkavállalónak!

Az számít megváltozott munkaképességű munkavállalónak, akinek a munkaszerződése szerinti napi munkaideje a 4 órát eléri, valamint többek között:

 • aki legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkezik, az erről szóló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány, minősítés érvényessége alatt van,
 • akinek a munkaképesség-csökkenése 50-100 százalékos mértékű, az erről szóló szakvélemény érvényessége alatt van, vagy
 • aki fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesül

Azzal is jó ha tisztában vagyunk, hogy mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás alól, például bizonyos rendvédelmi szervek, bizonyos honvédelmi szervezetek, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is.

De mennyi is a rehabilitációs hozzájárulás mértéke?

Éves szinten a „kötelező” foglalkoztatási szintből hiányzó létszámot kell megszorozni az adott év január 1-jén hatályban lévő legkisebb bruttó minimálbérrel, majd ezt szorozni 9-cel.

Nézzünk erre egy példát már a 2023-as év vonatkozásában!

Vállalkozásunk 75 főt foglalkoztat (várható átlagos statisztikai állományi létszám a 2023-as évben 75 fő), ebből 1 megváltozott munkaképességű munkatársunk van (várható átlagos statisztikai állományi létszáma a 2023-as évben 1 fő)

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

A rehabilitációs hozzájárulás kiszámítása:

A kötelező megváltozott munkaképességű foglalkoztatási létszám jelen esetben 75 fő * 5% = 3,75 ( egy tizedesre kerekítve 3,8) fő, kerekítve 4 fő.

A hiányzó létszám: 4 fő -1 fő = 3 fő.
2023. január 1-jén életbe lép az új legkisebb összegű minimálbér (bruttó 232 000 Ft),
ezzel a számmal kell tovább dolgoznunk.

232 000 Ft * 9 = 2 088 000 Ft /év * 3 fő (hiányzó létszám) = 6 264 000 Ft / év

Szóval ezzel a példával élve, vállalatunk 6 264 000 Ft rehabilitációs hozzájárulást fizet az adott évre.

Beszéljenek újra a számok!
Több pénz marad a zsebünkben, ha részmunkaidőben foglalkoztatunk megváltozott munkaképességű dolgozót?

Mindenképpen érdemes utánaszámolnunk, hiszen már egy napi 4 órás munkaviszony kiválthat egy fő kötelezően alkalmazandó megváltozott munkaképességű dolgozót, aki ha például a minimálbért kapja bérezésül, éves bérköltsége kevesebb, mint a rehabilitációs hozzájárulás összege, amit alkalmazása nélkül kellene megfizetni.

És végezetül nézzük meg, mikor kell bevallani és megfizetni a rehabilitációs hozzájárulást!

A rehabilitációs hozzájárulást a fizetésére kötelezett munkaadó maga vallja be, állapítja meg és fizeti be közvetlenül a NAV Rehabilitációs hozzájárulás bevételi számla elnevezésű számú számlára. A rehabilitációs hozzájárulásra év közben negyedévenként előleget kell fizetni. Az előleg mértéke a mindenkori tárgynegyedévre vonatkozó tényadatok alapján kiszámított éves rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség huszonöt százaléka. Az előleg összegét a munkaadó maga állapítja meg, vallja be, és ezzel egyidejűleg fizeti meg. A negyedik negyedévre előleget fizetni nem kell.

A rehabilitációs hozzájárulás

 • előlegét az I-III. negyedévben a negyedévet követő hó 20-áig,
 • a befizetett előlegek és az éves hozzájárulás különbözetét az adóévet követő év február 25-éig kell megfizetni.

Összegzésül nyugtázhatjuk, hogy azért ez a rehabilitációs hozzájárulás nem egy úgynevezett szükséges rossz, hiszen kiválthatjuk, sőt hasznosíthatjuk is cégünknél. Minél magasabb a minimálbér összege, annál magasabb ugye a fizetendő hozzájárulás mértéke is, így minden esetben szükséges felülvizsgálni állományi létszámunk, illetve a megváltozott munkaképességű dolgozóink arányát.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.