A három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők után érvényesíthető adókedvezmény

0

A családok támogatásáról szóló törvény alapján azon munkaerőpiacra lépő nők vehetik igénybe ezen kedvezményt, akik legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosultak.

Az adókedvezmény mértéke

Az adókedvezmény összegét a kifizető havonta, az adott hónapban fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön kiszámított részkedvezmények összegeként állapítja meg. A részkedvezmény pedig egyenlő a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adómegállapítási időszakra megillető és az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb a minimálbér után a 19,5%-os adómértékkel megállapított összeggel a foglalkoztatás első három évében és legfeljebb a minimálbér után a 19,5%-os adómérték 50 százalékával megállapított összeggel a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében.

Ha változik a foglalkoztató személye

Előfordulhat olyan eset is, amikor is a természetes személyt foglalkoztató kifizető a kedvezmény érvényesítési időszaka alatt megváltozik. Jó ha tudjuk, hogy ebben az esetben, az új kifizetőnek lehetősége van a természetes személy után, az érvényesítési időszak végéig igénybe vennie az adókedvezményt. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos.

Fontos tudnunk, hogy a kedvezményt a kifizető kizárólag a feltételek fennállásáról szóló igazoláson túl a legalább három gyermek után járó családi pótlékra való jogosultságról szóló igazolás birtokában érvényesítheti. Figyeljünk rá, hogy a részkedvezmény azon egész hónap tekintetében is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás harmadik, illetve ötödik éve véget ér.

Ne feledjük, hogy az adókedvezmény érvényesítésére vonatkozó jogosultságot nem érinti, ha a természetes személynek az adókedvezmény érvényesítési időszaka alatt a legalább három gyermek után járó családi pótlékra való jogosultsága megszűnik.

Forrás: 2018. évi LII. törvény a szociális hozzájárulási adóról
Minden jobb fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.