A teljes hiteldíj mutató (THM) részletszabályai

0

Kormányrendeletet adtak ki a THM számítására, közzétételére vonatkozó részletszabályokról. Olvass tovább, tudj meg többet!

A magyar közlöny 2020. május 4., hétfőn megjelenő 98. számában található a teljes hiteldíj mutató számítására és közzétételére vonatkozó részletszabályokról szóló Kormányrendelet.

A THM kiszámításakor szükséges figyelembe venni

A 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 2§-a kimondja, hogy rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 2.§-ában meghatározott teljes hiteldíj mutató kiszámításakor a hitelszerződés kapcsán fizetendő összes díjnak a 2020. december 31-ig alkalmazott mértékét kell figyelembe venni (kedvezményes THM).

A teljes hiteldíj mutató közzététele

Figyeljünk rá, hogy a kedvezményes THM-mel egyidejűleg a teljes hiteldíj mutató:

• meghatározásáról,
• számításáról és
• közzétételéről

szóló Korm. rendelet rendelkezéseinek megfelelően számított teljes hiteldíj mutatót is közzé kell tenni. Ennek megfelelően közzétett teljes hiteldíj mutatót, valamint a 62/2020. Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott időpontot, vagyis 2020. december 31-ét követő törlesztőrészlet várható összegét a hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációban a teljes hiteldíj mutató és a törlesztőrészletek feltüntetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint kell feltüntetni. A kereskedelmi kommunikációban alkalmazott tájékoztatást a hitel alapjául szolgáló szerződéskötési folyamat során nyújtott tájékoztatásokban is alkalmazni kell, a figyelem felkeltésére alkalmas módon.

A Kormány e rendelet hatályát a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítja.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Pénzügyi Szoftver, Kintlévőség-kezelés, Likviditás növelés
Megosztás

About Author

Comments are closed.