Tájékoztató bankkártyás adófizetésről

0

Az alábbiakban leírtak célja, hogy segítséget nyújthatnak Önnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bankkártyás adófizetési rendszerének megismerésében és használatában.

A bankkártyás adófizetés szabályai

A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózó a bankkártya használatával teljesítheti valamennyi, az állami adó- és vámhatóság felé fennálló fizetési kötelezettségét.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók kizárólag:

  • az eljárási illeték,
  • az állami adó- és vámhatóságnál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj,
  • az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díj,
  • az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher-fizetési kötelezettségét EFER-en keresztül POS terminál útján is teljesítheti.

Az adózó – ha végrehajtási eljárás alatt áll – a végrehajtói letéti számlára történő befizetés vonatkozásában az állami adó- és vámhatóság felé fennálló fizetési kötelezettségét EFER-en keresztül POS terminál útján történő bankkártyás fizetéssel is teljesítheti.

A fentieken túl az állami adó- és vámhatóságnál lehetőség van az árverési vételár, illetve vételár előleg bankkártya használatával történő megfizetésre is.

Bankkártyás befizetést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője által kijelölt ügyfélszolgálatokon, nyitvatartási idő alatt teljesíthet az adózó, az egyébként irányadó illetékességi szabályoktól függetlenül.

A bankkártyás befizetésre kijelölt ügyfélszolgálatok elérhetőségéről, nyitva tartásáról a NAV ügyfélszolgálat kereső programjának segítségével tájékozódhat az alábbi elérhetőségen: http://nav.gov.hu/nav/ugyfelszolg

A bankkártyás befizetés a napi vásárlásoknál már jól ismert POS terminálokon keresztül történik. A fizetés során az ismert logókat viselő összes bankkártya elfogadott – függetlenül attól, hogy melyik kibocsátótól származik.

Elfogadottak tehát például a

  • Visa,
  • Visa Electron,
  • American Express,
  • MasterCard,
  • MasterCard Electronic, és
  • Maestro kártyatípusok.

Befizetést teljesíthet a magánszemély saját nevében, továbbá egyéb szervezet, gazdasági társaság a képviselője, illetve meghatalmazott képviselője, meghatalmazottja, pénzügyi képviselője útján, amennyiben képviseleti jogosultságát igazolja. A képviseleti jogosultság vizsgálata a hatályos jogszabály szerint történik.

A bankkártyás befizetésnél a magánszemély nevére szóló kártya használatát illetően képviseletnek, meghatalmazásnak nincs helye.

A bankkártyás befizetés során a befizetést teljesítő a letéti kartonra történő befizetés, illetőleg az árverési vételár és vételár előleg megfizetésének kivételével nyilatkozatot tesz arról, hogy a bankkártyával megfizetett összeget az állami adó- és vámhatóság mely adónemekre, milyen összegben számolja el. Az állami adó- és vámhatóság az adózó nyilatkozatának figyelembevételével teljesíti a bankkártyával befizetett összeg elszámolását.

A bankkártyás fizetés költségei az államot terhelik.

A bankkártyás befizetés lehetőségét a NAV az állami adó- és vámhatóság valamennyi központi ügyfélszolgálatán, kirendeltségein, a Kormányablakokban működő NAV Ablakoknál, valamint vámhatóság egyes telephelyein is biztosítja. Az Önhöz legközelebb eső, e tevékenységre is kijelölt ügyfélfogadási helyek elérhetőségéről, nyitva tartásáról a NAV honlapján (http://nav.gov.hu) tájékozódhat.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.