A külföldi illetőségű előadóművészek 2017. évi adózási szabályai

0

2014. január 1-jétől a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1/B. §-a lehetővé teszi, hogy a külföldi illetőségű előadóművész a Magyarországon szerzett bevétele tekintetében ún. egyszerűsített adózás választásával a bevétele 70 százaléka után fizesse meg a személyi jövedelemadót. A választás feltétele, hogy a magánszemély ideiglenesen tartózkodjon Magyarországon és a Tbj. alapján ne minősüljön belföldinek, továbbá, hogy jövedelemét ne kifizetőtől szerezze.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXV. törvény pontosította az ún. egyszerűsített adózás választásának és a jövedelem megállapításának előírásait, valamint bővítette a jogosultak körét.

A pontosítás értelmében ideiglenesnek akkor tekinthető a magyarországi tartózkodás, ha bármely 12 hónapos időszakban 183 napot meg nem haladóan tartózkodik a külföldi illetőségű magánszemély Magyarországon. Azonban filmalkotás esetén akkor is választható az egyszerűsített adózási mód, ha a gyártási időszak (ideértve az előkészítést is) a 183 napot meghaladja.

Az előadóművész kategóriába tartozik különösen a színész, a zenész, az énekes és a táncművész, azonban a módosítás eredményeként e kör kibővül a külföldi filmes stábtagokkal is, így 2017-től ők is választhatják az egyszerűsített adózási módot, amennyiben esetükben is teljesül valamennyi feltétel.

A korábbi szabályok alapján a külföldi illetőségű előadóművész bevételének része volt a költségtérítés és a magánszemély számára biztosított szállás szokásos piaci értéke. 2017-től kezdődő jogviszonyokból származó bevételek esetében már nincs lehetőség költségelszámolásra, ugyanakkor a tevékenység érdekében szükséges utazás, szállás költsége, valamint a magánszemély részére természetben nyújtott utazás, szállás költsége már nem számít bele a bevételbe. Fontos, hogy évi 200 ezer forint bevétel adómentes, e fölött azonban a teljes összeg után adózni kell.

A külföldi illetőségű előadóművésznek főszabály szerint Magyarországról történő távozást megelőzően kell benyújtania az adóbevallását, az e célra rendszeresített 1753INT. nyomtatványon, valamint az adót is e napig kell megfizetnie.

Amennyiben bevallási kötelezettségének teljesítésére rendelkezik képviselővel (meghatalmazott, megbízott), akkor a képviselőnek a távozást követő 90 napon belül kell a nevében az adóbevallást és az adófizetést teljesíteni.

Forrás:NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.