Szabadság időpontjának módosítása és megváltása

0

Mivel jár, ha a munkáltató számára elkerülhetetlenné válik a munkavállalói szabadság időpontjának módosítása vagy akár annak megszakítása?

A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni, így ezeket a napokat kell majd szabadságként elszámolni.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti:

  • pihenőnapot
  • munkaszüneti napot.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság az adott naptári évben az előzőektől függetlenül úgy is kiadható, hogy:

  • a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.

Fontos tudnunk, hogy a szabadságot alapjaiban munkanapban, a munkavégzés alóli mentesülés esetén pedig annak tartamával egyező óraszámban kell nyilvántartani. Abban az esetben, ha nincs külön munkaidő-beosztás, úgy a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni és a fentiek figyelembevételével kell nyilvántartani.

Szabadság időpontjának módosítása

Előfordulhat olyan váratlan helyzet, amikor a munkáltató kénytelen módosítani a szabadság időpontját, akár még meg is szakíthatja a munkavállaló szabadságát. Ilyen esetben azonban fontos tudnunk, hogy a munkavállalónál felmerült, a szabadság kiadás időpontjának módosításával vagy a megszakítással összefüggő kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni.

Szabadságmegváltás

Nagyon fontos alapszabály, hogy a szabadságot megváltani nem lehet. Ez alól azonban van egy kivétel. Ugyanis, ha a munkaviszony megszűnik és a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, mert nem volt lehetősége rá, ebben az esetben a ki nem adott szabadságnapokat meg kell váltani, vagyis ki kell fizetni a munkavállaló számára.

Láthatjuk tehát, hogy a törvény elég egyértelműen, meghatározza a szabadságokhoz kapcsolódó előírásokat, lehetőségeinket és korlátainkat, mint munkaadóknak és mint munkavállalóknak, melyekre érdemes különösen figyelmet fordítani így a nyári szabadságolások során.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL IDŐ Felhő alapú munakidő-nyilvántartó szoftver
Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén! Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!
Megosztás

About Author

Comments are closed.