Próbaidő meghosszabbítása

0

Megeshet, hogy a próbaidő végére mégse derül ki, hogy az új munkavállaló a munkáltató elvárásainak megfelel-e. Meghosszabbítható a próbaidő?

A munkavállaló próbaidejének tartalma alatt a feleknek lehetőségük van megismerkedniük egymással. A munkáltató láthatja és eldöntheti, hogy az új munkatárs teljesítménye megfelel-e az elvárásainak. A munkavállalónak pedig próbaideje alatt, lehetősége van megismerkednie az adott munkakörrel, munkahellyel és kollégákkal. Előfordulhat azonban, hogy a kikötött próbaidő végére még nem kristályosodik ki az, hogy valóban megfelel-e az új munkavállaló a munkáltató elvárásainak. Ilyen esetekben merül fel a kérdés, hogy meghosszabbítható-e a próbaidő?

Munkavállaló próbaidejének kikötése

Fontos tisztáznunk, hogy a munkavállaló próbaidejének kikötése nem kötelező. Ez a felek megállapodásától függ, úgymond a munkaszerződés lehetséges tartalmi eleme. Nagyon fontos azonban, hogy amennyiben a próbaidő kikötése mellett döntünk, úgy azt a munkaszerződésben írásba kell foglalnunk. Érdemes tehát a szerződés megkötése előtt átgondolunk, hogy kötünk-e ki próbaidőt az új munkatárs esetén, ugyanis ha ezt elmulasztjuk belefoglalni a munkaszerződésbe, utólagosan már nem lehetséges a pótlása.

Az esetek többségében szoktak is élni a próbaidő kikötésével. Hiszen mindkét fél számára előnyös lehet ez, egy olyan helyzetben, amikor is valamelyik fél úgy gondolja, hogy mégsem felel meg számára az új munkaviszony. Ez esetben ugyanis lehet hivatkozni a próbaidőre a munkaviszony megszüntetése tekintetében és ez esetben indoklás sem szükséges.

A próbaidő mértéke

Egy új munkavállaló próbaidejének maximális mértéke a Munka törvénykönyve alapján 3 hónap. A próbaidő kikötésére lehetőségünk van mint határozott, mind határozatlan idejű munkaviszony esetén. Figyeljünk azonban arra, hogy a maximális 3 hónapot nem munkanapokban kell számítani, hanem naptári napokban. Abban az esetben, ha a felek a maximális 3 hónap helyett kevesebb próbaidőben állapodnak meg, annak mértékét egy alkalommal lehetőségük van meghosszabbítani. Viszont a meghosszabbítás után sem haladhatja meg a maximális mértéket, vagyis a 3 hónapot összességében. Tehát figyeljünk rá, hogy csupán egy alkalommal van lehetőség a hosszabbításra és nem szabad, hogy kifussunk a 3 hónapból. Minderre ugye csakis akkor van lehetőség, ha a munkaszerződés megkötésekor, abba belefoglaltuk eredetileg is a próbaidőt, és természetesen a hosszabbítást is írásba kell foglalni. Ehhez szükséges a munkaszerződés módosítása is, azt pedig mint tudjuk, csak a felek közös megegyezése alapján lehet módosítani.

Kollektív szerződés esetén kicsit más a helyzet a próbaidő mértékével kapcsolatban. Ilyen esetben a próbaidő maximális mértéke 6 hónap lehet. Ha ennél rövidebb idejű próbaidőt kötnek ki, azt egy alkalommal lehetőségük van meghosszabbítani. Természetesen erre az esetre is vonatkozik, hogy a próbaidőt a munkaszerződésbe bele kell foglalni és a meghosszabbítása esetén módosítani kell a munkaszerződést is.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.