Osztalék és osztalék előleg kifizetése

0

Már nem újdonság az idéntől érvényes 15%-os személyi jövedelemadó, de a változás okozhat problémát egyes esetekben. Például az osztalék- és osztalék előleg kifizetéseknél. Mi a helyes eljárás abban az esetben, ha 2015-ben a cég tulajdonosa osztalék előleget vett fel, az osztalék jóváhagyására pedig 2016-ban kerül sor. Az osztalék előleg felvételekor le kellett vonni a személyi jövedelemadót a 16%-os adóval számolva.

De osztalékká csak a jóváhagyás évében válik a kifizetett előleg, amikor is már az új jövedelemadó százalék az érvényes.

A témában sokat fórumoztak a szakmabeliek, a különböző tanácsadó cégekhez sorra érkeztek a kérdések. Az adóhivatal érzékelte a téma körüli bizonytalanságot, és a napokban kiadott egy tájékoztatót a helyes eljárásról.

A már badott 2015-ös évről szóló szja bevallás 556. sorában fel kellett tüntetni a kifizetett előlegeket, melyet a 16%-os adó terhelt. Az osztalék tényleges megszerzéséről – amennyiben ennek a lehetősége fennáll – a beszámoló elfogadásával egyidejűleg a taggyűlés határoz. Amennyiben a tagok a kifizetett osztalékelőleget osztalékként jóváhagyták, akkor ezt 15%-os szja terheli, melyet a 2016-os évről a jövő évben elkészítendő 53-as bevallásban kell majd szerepeltetni. Ekkor lesz lehetőség arra, hogy a 2015-ben levont 16%-os adóelőleget feltüntessük és a keletkezett 1%-os különbözetet visszaigényeljük.

Forrás: szamvitel.com
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.