Nyugdíjas foglalkoztatottak mire számíthatnak 2019-ben?

0

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a T/625. számú törvényjavaslat ide vonatkozó részét, jövőre a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalóra nem fog kiterjedni a biztosítás. Nézzük meg az alábbiakban, hogy milyen változásokra számíthatunk még ebben a témában.

A nyugdíjasok társadalombiztosítási jogállását nem érinti a módosítás

Jó ha tudjuk, hogy azon nyugdíjasok társadalombiztosítási jogállását nem érinti a módosítás, akik nem az Mt. hatálya alá tartozó jogviszonyban állnak, vagy más jogviszonyban végeznek keresőtevékenységet. Ugyancsak változatlan marad a jogállása a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozóknak, illetve kisadózóknak.

Tehát a fentebbi esetekben maradnak a jelenlegi előírások, viszont a munkaviszonyos nyugdíjasok kapcsán egy egészen új helyzet keletkezik.

2019. évtől munkaviszonyban álló nyugdíjas biztosítása

2019. évtől már nem tartozna a biztosítottak körébe a Munka törvénykönyve alapján munkaviszonyban álló nyugdíjas. Ez alapján nem kell levonni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, ahogyan a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot sem a béréből.

2019. évtől a T/625. számú törvényjavaslat alapján, nem kell megfizetni a járulékokat és a szochót sem a munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjas munkabéréből.

Csökkenne viszont a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzésére köthető megállapodásoknál fizetendő járulék mértéke. A jelenleg fizetendő 34 százalékos járulék 24 százalékra csökkenne.

Mint azt tudjuk, a munkaviszonyban álló nyugdíjas, keresőképtelensége esetén nem részesül táppénzben. Jövő évtől azonban a baleseti táppénz jogosultsága is megszűnne.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.