Mulasztás a járványhelyzet miatt – Mi a NAV reakciója?

0

Előfordulhat, hogy az adózók nem tudják határidőre teljesíteni adókötelezettségeiket, sem ezek pótlását. Mit tesz a NAV mulasztás esetén?

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor is az adózók önhibájukon kívül olyan helyzetbe kerülnek, amikor is nem tudják határidőre teljesíteni adókötelezettségeiket. Sőt, a kialakult egészségügyi vészhelyzet idején olyan is előfordulhat, hogy a pótlásokat sem tudják teljesíteni belátható időn belül. Jogosan merül fel tehát az a kérdés, hogy ilyen esetekben milyen eljárásokat és szankciókat alkalmaz a NAV velük szemben.

Abban ez esetben, ha olyan adózó mulaszt, aki nem tartozik az adókötelezettség alól a járványügyi vészhelyzetre tekintettel mentesített adózónak, a lehető leghamarabb jeleznie kell a NAV számára a mulasztás indokát, kiemelve azt, hogy ez a járványügyi vészhelyzetre vezethető vissza.

Az ilyen eseteket a NAV egyedileg értékeli, figyelembe véve azt, hogy mi okozza az adózói késedelmet és a méltányos eljárás alapelvének megfelelően jár el és dönt a szankció esetleges mellőzéséről.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Munkaidőkeret teljes körű kezelése.
Megosztás

About Author

Comments are closed.