Mire figyelj a nyári bírósági szünet idején?

0

Nyáron nemcsak az iskolában van vakáció, de a polgári ügyekben döntő bíróságokon is van nyári bírósági szünet. Igaz, ezt nem vakációnak hívják, hivatalos elnevezése az ítélkezési szünet. Ám nem minden áll le ilyenkor sem. Mit kell tudni az ítélkezési szünetről? Mire érdemes figyelni még nyáron is?

Az ítélkezési szünet

A Polgári Perrendtartás, vagyis a polgári bírósági ügyek eljárási szabályait tartalmazó törvény rendelkezik az ítélkezési szünetről.

A nyári ítélkezési szünet minden évben július 15-től augusztus 20-ig tart.

Az ítélkezési szünet nem azt jelenti, hogy a bíróság teljesen bezárna. A bíróság nyáron is működik, ekkor is lehet például beadványokat benyújtani vagy peres iratokba betekinteni. Ami viszont lényeges változás, hogy az ítélkezési szünet alatt fő szabály szerint a polgári perekben nincsenek bírósági tárgyalások. Emellett a különböző határidőkre is hatással van ez az időszak.

Hogyan befolyásolja a határidőket a nyári bírósági szünet?

A nyári ítélkezési szünet nem ír felül minden szabályt és eljárást. Van, ami nyáron sem tűr halasztást. Éppen ezért a törvény arról is rendelkezik, hogy mikor nem lehet az ítélkezési szünetet figyelembe venni.

Nyáron sokan mennek nyaralni, vesznek ki szabadságot, így érthető, hogy a perekben sem minden úgy zajlik ilyenkor, mint az év nagyobb részében. Az ítélkezési szünet befolyással van a határidőkre is.

Az ítélkezési szünet idejét fő szabály szerint a bírósági határidők számításánál nem kell figyelembe venni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például az elsőfokú ítéletet július 10-én, tehát még a nyári bírósági szünet előtt vette kézhez a peres fél, a fellebbezési határideje is később jár le. A fellebbezésre a kézhezvételtől számítva 15 nap áll rendelkezésre. Ezt mindig a kézhezvételt követő naptól kell számolni. Ítélkezési szünet nélkül a határidő utolsó napja július 25. lenne. Ám nyáron az ítélkezési szünet idejét nem kell figyelembe venni. Így július 15-ig 4 nap telik el a határidőből, míg a fennmaradó 11 napot augusztus 21-től kell számolni. Vagyis a fellebbezésre ilyen esetben augusztus 31-ig lesz lehetőség. Ezt tovább módosíthatja, ha a határidő utolsó napja munkaszüneti napra esne, ilyenkor ugyanis a következő munkanapon jár majd le a határidő.

A határidő számításánál további szabályok is vannak még. A határidő megfelelő számításán és betartásán sok minden múlhat. Érdemes szakemberhez fordulnunk, hogy egy tévedés miatt ne csússzunk ki a rendelkezésre álló időkeretből.

Van, amit a nyári bírósági szünet sem érint

XL IDŐ Felhő alapú munakidő-nyilvántartó szoftver
Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén! Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Nem érinti az ítélkezési szünet azokat az eseteket, amikor

  • a törvény soron kívül történő eljárást ír elő,
  • a felek ezt közösen kérték, vagy
  • törvény azt kizárja.

Ha az ítélkezési szünet előírásait nem kell alkalmazni, arra a bíróság külön is felhívja a peres felek figyelmét.

Mire kell számítani a fizetési meghagyás esetén nyáron?

Sokakat érinthet a fizetési meghagyásokkal kapcsolatos eljárás. Fizetési meghagyásokkal a pénzkövetelésekkel kapcsolatban találkozhatunk. Ezek az eljárások nem a bíróságokon, hanem a közjegyzőknél folynak, és külön törvény adja meg a szabályokat. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy a nyári ítélkezési szünet biztosan nem befolyásolja a fizetési meghagyással kapcsolatos eljárásokat. Ez azonban nem így van.

Bár külön törvény szól a fizetési meghagyással kapcsolatos eljárásról, háttérszabályként itt is figyelembe kell venni a polgári pereket szabályozó Polgári Perrendtartás egyes rendelkezéseit is. Így már az ítélkezési szünet is képbe kerülhet.

A hazai fizetési meghagyás iránti eljárásban figyelembe kell venni az ítélkezési szünettel kapcsolatos határidőszámítási szabályokat. Az európai fizetési meghagyásos eljárásban azonban nem, ott már nem alkalmazható az ítélkezési szünettel kapcsolatos szabályozás.

Ez alapján tehát nyáron lehet, hogy több ideje lesz a kötelezettnek benyújtani az ellentmondást. Itt azonban fokozottan figyeljünk a megfelelő szabályokra. A közjegyzőtől kapott levelet ne tegyük félre azzal, hogy majd szeptemberben intézzük. Ha ugyanis az ellentmondást nem nyújtjuk be időben, bizony utólag már nem sokat tehetünk.

A fizetési meghagyással kapcsolatban érdemes azonnal jogi segítséget igénybe venni, ha mi magunk nem tudjuk biztosan a szabályokat. Itt nem számíthatunk arra, hogy „az idő majd megoldja helyettünk a dolgot”.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.
ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.
Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:
Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube
Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.