Mi lesz a talált tárgyak sorsa? Megtarthatja a szerencsés megtaláló?

0

A férjemmel a tengerparton sétálva pillantottuk meg a legújabb iPhone-t. Árván várakozott a parti kőpadkán. Már sötét volt, senkit nem láttunk a közelben. Azon tanakodtunk, hogy hogyan is deríthetjük ki a tulajdonos kilétét. Szerencsére a telefonon nem volt sem pin kód, sem más védelem beállítva. Felhívtuk hát a telefonban található utolsó hívott számot. Szerencsére sikerült elérni az illetőt, akinek elmagyaráztuk, hogy épp most találtuk meg a telefont és szeretnénk visszaadni a tulajdonosának. Ezután felgyorsultak az események. Néhány perc múlva csörgött a készülék és a tulajdonos jelentkezett. Megbeszéltük, hogy hol talál meg bennünket. Az elveszett telefonja hamarosan ismét a kezében volt, bennünket pedig hálából meghívott vacsorázni. Soha nem felejtem el azt az estét, a tulajdonos örömét, az érzést, hogy segíthettünk. Hihetetlenül hangzik? Pedig mindez valóban megtörtént. Mi történik, ha nem ilyen szerencsésen végződik egy eset? Mi lesz a talált tárgyak sorsa? Megtarthatja a szerencsés megtaláló?

Van-e jogszabályi előírás a talált tárgyak esetén?

Mint oly sok mindennel kapcsolatban, a talált tárgyak esetén is van jogszabályi előírás. A Polgári Törvénykönyv pontos szabályokat tartalmaz, hogy mi a teendő, ha találunk valamit.

A törvény értelmében annak, aki elveszett dolgot talál, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy azt a tulajdonosa visszakaphassa.

De mit jelent ez pontosan? Mit kell megtennie a megtalálónak? Hova fordulhat, ha maga nem tud vagy nem akar a tulajdonos után kutatni?

Mire köteles a megtaláló?

Nem mindenki egy született magánnyomozó. Szerencsére nem is kell azzá válni, ha jogszerűen akar eljárni a megtaláló.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a találástól számított 8 napos határidőn belül kell a talált tárgyak átadásáról gondoskodni.

A megtaláló a talált tárgyat kiadhatja a

  • a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, vagy
  • annak, aki igazolja, hogy jogosult azt átvenni, vagy
  • a találás helye szerinti jegyzőnek.

Amennyiben tehát kiderül, hogy ki a jogos tulajdonos, a megtaláló közvetlenül neki is kiadhatja a talált tárgyat. Ha például a talált táskában ott vannak a személyes iratok, könnyen kideríthető a személy neve és lakcíme is. A személyes történetemben pedig a megtalált telefon segítségével derítettük ki, hogy ki veszítette azt el. De ma már a közösségi médiában is találkozni talált tárgyakkal kapcsolatos felhívásokkal. A Facebookon például külön oldalak vannak, ahol elveszett tárgyak után kutatnak a tulajdonosok.

Ha pedig a megtaláló inkább a hivatalos szervekre bízná a dolgot, a talált tárgyak fő szabály szerint a találás helye szerinti polgármesteri hivatalban adhatók le.

Munkaidő-Nyilvántartás könnyedén!
Stabil, gyors, rugalmas, felhasználóbarát!

Buszon, vonaton, múzeumban, hivatalokban talált tárgyak

Abban az esetben, ha buszon, vonaton, múzeumban, színházban vagy akár egy hivatalban találnánk valamit, másként kell eljárnunk.

A törvény értelmében a „közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni”.

Ide tartozik például egy szolgáltató ügyfélszolgálati irodája, a különböző hivatalok helyiségei, a buszok, vonatok és más tömegközlekedési eszközök, a pályaudvarok, várók, múzeumok stb.

Az itt talált elveszett tárgyakat a hely üzemeltetőjének kell átadni. Ezt követően az üzemeltető feladata, hogy a tulajdonost értesítse, és átadja neki a dolgot, amennyiben a tulajdonos személye megállapítható.

Nyomoznia azonban az üzemeltetőnek sem kell. Ha a tulajdonos személye nem állapítható meg, akkor a talált dolgot 3 hónapig őrzik. Ha az üzemeltetőnek nincs lehetősége a talált tárgyakat őrizni, akkor a jegyzőhöz kell azokat eljuttatnia.

Ha tehát valaki például a buszon hagy el valamit, akkor érdemes a buszt üzemeltető cégnél is érdeklődni, hátha a megtaláló a fentiek szerint járt el és leadta a talált tárgyat.

Megtarthatja a megtaláló a talált tárgyat?

Fő szabály szerint a megtaláló akkor szerezheti meg a talált dolog tulajdonjogát, ha

  • megtett mindent annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa; és
  • a dolog tulajdonosa 1 éven belül nem jelentkezik a dologért.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a megtaláló 1 évig magánál tarthatja azt, amit talált. Ahogyan már fent is láthattad, a törvény alapján 8 napon belül kell a talált tárgyat átadni vagy az arra jogosultnak vagy a jegyzőnek. A dolog tulajdonára csak akkor tarthat igényt, ha a tulajdonos nincs meg. Ilyen esetben a jegyzőnek való átadáskor kell nyilatkoznia, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. Ha igen, és a tulajdonos nem kerül elő időben, akkor a jegyző a találónak adja ki a talált tárgyat. Ám ekkor még nem válik tulajdonossá a találó. Ahhoz le kell telnie az 1 évnek anélkül, hogy a dolog elvesztője jelentkezne érte. Addig a találó a neki kiadott dolgot használhatja ugyan, de azt nem idegenítheti el, nem terhelheti meg és használatát másnak nem engedheti át.

Más a helyzet azonban a buszon, vonaton stb. megtalált dolgok esetén. A közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolog tulajdonjogára a találó nem tarthat igényt.

Vigyázzunk értékeinkre és tartsuk tiszteletben mások tulajdonhoz való jogát.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.
ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.
Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:
Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube
Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.