Közelgő adatszolgáltatás: Havi bevallás a biztosítási adóról és annak önellenőrzéséről (1820)

0

Ne felejtsük el, hogy 2018. augusztus 21-ig kell a 1820-as bevallást benyújtanunk. Fontos tudnunk, hogy ezen bevallást, csak az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező biztosító, és az állami adó- és vámhatósághoz az EGYKE jelű adatlapon bejelentett képviselője nyújthatja be.

Jó, ha tudjuk, hogy a nyomtatványt az elektronikus ügyintézésre kötelezett, valamint az elektronikus ügyintézési módot önként választó adózónak/ügyfélnek 2018-ban elektronikusan kell benyújtania.

Külföldi vállalkozások

Fontos tudni!
A külföldi vállalkozás nevében és érdekében belföldi gazdasági tevékenységével összefüggésben adózási ügyvivőként kizárólag belföldi fióktelepe járhat el, ha a külföldi vállalkozás belföldi fióktelep alapítására köteles vagy egyébként ilyennel rendelkezik.

Az a külföldi vállalkozás, amely belföldi gazdasági tevékenységével összefüggésben gazdasági célú letelepedésre nem köteles, belföldi adókötelezettségeinek teljesítésére pénzügyi képviselőt bízhat meg.

Biztosítási adó visszaigénylése

Célszerű, ha tudjuk, hogy a biztosítónak az általa nyújtott biztosítási szolgáltatás nyújtása után, ha a kockázat felmerülésének helye Magyarország, biztosítási adót kell fizetnie, viszont a biztosítási adó visszaigénylését a 17-es számú “Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatványon tudja benyújtani.

Alacsonyabb díjbevétellel rendelkezők

Lényeges tudnivaló, hogy az alacsonyabb éves szintű adóalappal (díjbevétellel) rendelkező adóalanyokra kisebb mértékű, sávosan progresszív adómérték vonatkozik. Az éves összessített adóalap (Biztosítási adó tv. Szerinti biztosítási díj) nagyságától függő adókulcsokkal kell az adóelszámolás hónapjában a biztosítási adó összegét kiszámítani.

Tehát ne felejtsük el teljesíteni a 1820-as bevallási kötelezettségünket 2018. augusztus 21-ig, ha van nekünk, mint adózónak ilyen irányú bevallási kötelezettségünk!

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.