Rendkívüli járulékkedvezmények egyes iparágakban a koronavírus járvány miatt

0

A Magyar Közlöny jelentette be, hogy a koronavírus hatásának enyhítése érdekében rendkívüli járulékcsökkentés lett bevezetve.

2020. március 18-án megjelent a 47. számú Magyar Közlönyben a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet, mely 2020. március 19-én lépett hatályba. Cikkünkben a kiemelt ágazatokkal kapcsolatos rendelkezéseket részletezzük.

Kiemelt ágazatokat érintő rendelkezések

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok különösen nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus miatt. Nézzük meg, milyen intézkedéseket vezetett be a Kormány ezen gazdasági ágazatok megsegítése érdekében!

Személyszállítási szolgáltatást végző kata szerinti adózók

A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

Bérleti szerződések

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. A felmondási tilalom a kormány rendeletével a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható. A rendelet szerint a bérleti díj a veszélyhelyzet alatt nem emelhető.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor.

A munkabért érintő adó- és járulékcsökkentés(ek)

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott

a) munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól,
b) munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási
járulékfizetési kötelezettség áll fenn. Nem árt tudnunk, hogy a természetbeni egészségbiztosítási járulék havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, azaz a 7.710 forintot.

Tartsuk be a rendelet által megfogalmazott új szabályokat! Legyünk figyelemmel az elkövetkező napokban megjelenő további szabályokra is, melyeket szintén alkalmaznunk kell mindennapi munkánk során!

Forrás: A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet (2020. március 18-án megjelent a 47. számú Magyar Közlönyben)

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Szakértő bérszámfejtés határidőre
Szakértő bérszámfejtés határidőre
Megosztás

About Author

Comments are closed.