Könyvviteli zárlat

0

A könyvviteli zárlathoz, az üzleti év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett kiegészítő, helyesbítő, egyeztető, összesítő könyvelési munkák és a számlák technikai lezárása tartoznak.

Akik kettős könyvvitelt alkalmaznak

Figyeljünk rá, hogy a kettős könyvvitelt vezető gazdálkodónak a könyvviteli számlákból az általa választott időszakonként, de legalább a beszámoló elkészítését, valamint a más jogszabályban előírt, a számviteli adatokon alapuló adatszolgáltatás teljesítését megelőzően, annak alátámasztására főkönyvi kivonatot kell készítenie.

Akik egyszeres könyvvitelt alkalmaznak

Fontos, hogy az egyszeres könyvvitelt vezető gazdálkodó a naplófőkönyvet vagy más, a törvény követelményeinek megfelelő nyilvántartást az általa választott időszakonként, de legalább az egyszerűsített beszámoló alátámasztásához, valamint a más jogszabályban előírt, a számviteli adatokon alapuló adatszolgáltatáshoz köteles lezárni.

Gazdasági események

Jó ha tudjuk, hogy a gazdasági eseményeket, a nyilvántartásokban folyamatosan rögzíteni kell.

Vannak olyan gazdasági események, melyek a cég sajátosságából adódóan csak időközönként, kerülnek elszámolásra (selejtezés, többlet, hiány), vagy csak egy bizonyos időszak végén kell / lehet elszámolnunk (amortiziáció). Vannak olyan gazdasági események is, melyek bár folyamatosan felmerülnek, mégis csak bizonyos időszakonkét kerülnek könyvelésre (bérköltség). A folyamatos könyvelés helyességéről időszakonként meg kell győződni, el kell végezni a különböző kiegészítő, helyesbítő, egyeztető, összesítő könyvelési munkákat. Ez a könyvviteli zárlat.

Könyviteli zárlat elkészítésének időpontja

A törvény nem írja elő a könyvviteli zárlat készítés időpontját, azt a gazdálkodó döntésére bízza. A gazdálkodó a könyvviteli zárlathoz kapcsolódó érdekeltsége alapján fogja eldönteni, hogy havonta, negyedévenként vagy csak év végén végzi el a könyvviteli zárlattal kapcsolatos feladatokat. Egy-egy időszak végén meglévő, naprakészre hozott adatok alapján kell a könyvviteli zárlatot elvégezni.

Főkönyvi kivonat

Tartsuk szem előtt, hogy a könyvviteli zárlat után – legalább a beszámoló elkészítését megelőzően – a kettős könyvvitelt vezető gazdálkodónak főkönyvi kivonatot kell készítenie, amely alkalmas arra, hogy a gazdálkodó meggyőződjön arról, hogy a könyvelését számszakilag helyesen végezte.

A főkönyvi kivonat tartalmazza a főkönyvi számlák számát, megnevezését, halmozott tartozik, illetve követel forgalmát, valamint egyenlegét. A főkönyvi kivonatokban a tartozik és követel halmozott forgalom egyezősége, illetve a tartozik és követel egyenlegek egyezősége a garancia a könyvelés számszaki helyességére.

Nagyon fontos tehát,

hogy a hibákat időben kiszűrjük. Ha erre nem figyelünk, ezen hibák csak tovább gyűrűznek és egy idő után már nagyon nehezen követhetőek és nem mellesleg rengeteg munkával tudjuk csak helyre hozni. Amennyiben az üzleti év zárásakor nem ellenőrzünk mindent, az bizony hatással lehet a következő évi nyitó értékekre is.


Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Megosztás

About Author

Comments are closed.