Jövőre megszűnik az EVA

0

2020. január 1-jétől végleg megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. Az eva hatálya alatt működő kisvállalkozásoknak legkésőbb év végéig kell dönteniük, hogy a továbbiakban milyen adózási módra térnek át.

Egyszerűsített Vállalkozói Adó

Az eva lényege az, hogy egy bizonyos jövedelemszint alatt a bevétel egy meghatározott részét kell befizetni és cserében nem kell sem társasági adót, sem általános forgalmi adót, sem személyi jövedelemadót utalni. A legfőbb előnye tehát az alacsony adóterhelés és az egyszerű adminisztráció, amivel alapvetően a kis cégeket célozta meg az akkori kormányzat.

Figyeljünk tehát arra, hogy időben jelezzük a NAV felé, hogy mely adónemre térünk át, ellenben automatikusan bekerülhetünk vagy a személyi jövedelemadó vagy a társasági adó hatálya alá. Viszont ha időben lépünk, akkor kedvünkre válogathatunk a lehetőségek közül, mint például a a kisvállalati adó, vagy a kisadózó vállalkozások tételes adója.

A könyvelőirodáknak is lesz feladatuk, mert jól teszik, ha időben tájékoztatják az evás ügyfeleiket arra, hogy dönteniük kell, mivel a könyvelésnek is fel kell készülnie arra, hogyan dolgozzon tovább 2020-tól.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu 

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.