Így kerülheted el, hogy a csalók áldozatává válj!

0

Az Üzletem.hu BizniszPlusz podcast adásában arról volt szó, hogy mit tehetünk az internetes csalók ellen. Hogyan kerülhetjük el, hogy a csalók áldozatává váljunk? Mit tehetünk meg a saját védelmünk érdekében? Mire figyeljünk a saját működésünkkel kapcsolatban? Hasznos információk nem csak vállalkozók számára.

Így küzdhetsz a csalók ellen

A BizniszPlusz podcast adásában nagyon sok hasznos, könnyen követhető tanács hangzik el. Az adást elérheted az uzletem.hu oldalán vagy a Spotify, Google, Apple, Deezer, Youtube és Podcast.HU felületeken is. A Youtube elérést ide is betettük, hogy még keresgélni se kelljen.

Mire figyeljünk a közösségi média használatakor?

A közösségi média nemcsak a gyerekek esetében hordozhat veszélyt. A csalók sok esetben igyekeznek kihasználni a digitális lehetőségeket. Legyen szó e-mailekről vagy a különböző közösségi média felületek üzenetküldési lehetőségeiről, ma már akár naponta futhatunk bele valamilyen „trükkös” vagy „kecsegtető” megkeresésbe. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mire figyeljünk, hogyan védekezhetünk a csalók ellen.

A közösségi média használatakor, legyen az akár Facebook, akár Instagram vagy a gyorsan terjedő Tik-Tok, nem minden az, aminek látszik. Lehet, hogy látszólag egy ismerőstől, baráttól kapunk üzeneteben egy linket, ám lehet, hogy azt valójában nem ő küldte. Ha valami szokatlan üzenetet kapunk, a gyors kattintás helyett inkább keressük meg a küldőt, hogy valóban ő maga akart-e elküldeni az üzenetet. Különösen igaz ez az olyan esetben, amikor csupán egy link érkezik. Az is lehet, hogy link mellett csak annyit látunk, hogy „ezt nézd meg”. Ilyenkor különösen legyünk óvatosak mielőtt a kíváncsiságunk által vezérelve gyorsan kattintanánk.

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer

Mire számítanak a csalók?

A csalók sok esetben még csak arra sem fektetnek nagy hangsúlyt, hogy ne lehessen gyorsan kiszúrni őket. Miért gondolják még így is, hogy sikerrel járhatnak?

Sajnos a válasz a másik oldalon, a gyanútlan áldozatnál keresendő. Nem véletlenül szokták mondani, hogy rohanó világban élünk. Valóban sokszor sietünk, nincs időnk, egyszerre több dologra is figyelünk és gyorsan kattintunk. Kattintunk, még mielőtt alaposabban megnéznénk, hogy mire és az kitől érkezett. A csalók pedig pont erre számítanak.

Te is kiszúrhatod a csalókat

Még akkor is kiszúrhatod, hogy valami „turpisságról” van szó, ha nem vagy sem nyomozó, sem számítástechnikai szakember vagy közösségi média guru. Sőt, még jogásznak sem kell lenned, hogy megfelelően védekezni tudj a csalókkal szemben. Fontos, hogy ismerd, mik lehetnek az árulkodó jelek. Figyelj arra, hogy honnan érkezik az üzenet. Az e-maileknél magát az e-mail címet is nézd meg, ne csak azt, amit a csalók láttatni akarnak. Lehet, hogy azt látod, hogy az e-mail egy létező, valós szolgáltatótól érkezik, ám ha az e-mail címet is megnézed, akkor már valami mást látsz. Ne dőlj be annak, ami azonnal szembetűnő. A podcast adásban azzal kapcsolatban is hallhatsz tanácsokat, hogy mire figyelj akár magánemberként, akár vállalkozóként.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.
ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.
Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:
Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube
Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.