Ha ló nincs, a szamár is jó: avagy mikor örököl az állam?

0

Ki lesz az örökös, ha nincs rokon? Mi lesz a vagyonnal, ha senki sincs, aki az elhunyt után örökölne? Minden gazdátlanná válik? Hogyan lehetséges, hogy végül az államé lesz az örökhagyó lakása? Mikor örököl az állam?

Lehet gazdátlan az örökség?

Nem optimális az a helyzet, amikor valaminek nincs gazdája, tulajdonosa. Persze előfordul, hogy valamilyen vagyontárgyat a tulajdonosa elveszít. Ettől a tulajdonjoga még nem szűnik meg automatikusan. A Polgári Törvénykönyv mondja ki, hogy mi a teendő a talált tárgyakkal, kié lesz, ha a tulajdonosa nem jelentkezik érte.

Az ingatlanok nem lehetnek tulajdonos nélkül. Ezért például van egy olyan törvényi szabály, ami kimondja, hogy „Ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet.” Vagyis a tulajdonos nem mondhatja, hogy „elég volt, már nem akarom, hogy az én tulajdonomban legyen” és egyszerűen ott hagyja a földet, lakást, házat. A jog mindig igyekszik elrendezni, szabályozni a kérdéses tulajdoni viszonyokat.

Így van ez az örökséggel is. Valakinek át kell adni, nem heverhet gazdátlanul.

Ki lesz a szamár, ha nincs ló?

Ha ló nincs, a szamár is jó. – tartja a szólás. Így lenne ez az öröklésnél is?

Mivel az optimális helyzet, hogy a vagyonnak van tulajdonosa is, az öröklésnél is arra figyelt a jogalkotó, hogy mindig legyen legalább egy örökös.

Ha az örökhagyónak nem volt végintézkedése, ő maga nem jelölte ki az örökösét, akkor a törvény szabályozza, hogy ki és hogyan örökölhet utána.

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
  • A törvényes öröklés esetén a rokoni kapcsolat a döntő.
  • A végrendelet esetén az örökhagyó akarata a lényeg, szinte teljesen szabad kezet kap. Ott is vannak szabályok, melyet be kell tartania, hogy érvényes legyen a végrendelete. Ezekről a szabályokról mindent megtudhatsz a Végrendeletek szabályai érthetően online tudásprogramunkból.

Ám, ha sem érvényes végrendelet, sem törvényes örökösnek minősülő rokon nincs, akkor ki lesz az örökös? Ki bújik majd a „szamár” bőrébe?

Valakinek mindenképpen el kell rendeznie a hagyaték sorsát, vagyis azt, ami az elhunyt után maradt. Ki lesz a „szerencsés nyertes”?

Mikor örököl az állam?

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy más örökös hiányában az állam a törvényes örökös.

Ha tehát nincs más, aki örökölhetne az örökhagyó után, akkor az állam lesz a befutó. Neki kell rendezi a hagyaték sorsát. Ez lehet, hogy nem képvisel különösebb értéket, de az is lehet, hogy értékesebb ingatlan maradt az örökhagyó után. Akármi is legyen a hagyatékban, az állam örökli azt. Ilyen esetben az állam is törvényes örökös, hiszen a törvény alapján válik azzá. Ezt úgy is hallhatod, hogy az állam szükségképpeni törvényes örökös, hiszen örökösre mindig szükség van, ha van hagyaték.

Persze az sem kizárt, hogy valaki az államot nevezze meg a végrendeletében örökösként. Ilyenkor az állam, mint végrendeleti örökös kaphatja meg a vagyont, így az már más tészta.

Akkor is örököl az állam, ha van örökös, csak nem kerül elő?

Az életben bizony sok minden előfordulhat. Így az is, hogy a rokonok nem tartják a kapcsolatot. Lehet, hogy a családból valaki már régen külföldön él, és azt sem tudják pontosan, hogy hol. Olyan is előfordul, hogy az elhunyt közelében élők csak hallomásból tudnak egy-egy távolabbi rokonról.

A hagyatéki eljárás során nem fognak nyomozni az örökösök után. Amennyiben a hagyatéki eljárásra vonatkozó szabályok alapján az örökös nem kerül elő, a hagyatékról akkor is dönteni kell. Ha nem kerül elő egyetlen örökös sem, akkor ismét az államé a szerep. A hagyatékot ekkor is az államnak, mint szükségképpeni örökösnek adja át a közjegyző.

Ha a törvényes örökös később előkerül, akkor az állammal kell majd elszámolnia. Ilyen esetben egy bírósági perben kell megfelelően bizonyítania, hogy tényleg ő a jogos törvényes örökös.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd
– – – – – – – –
A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.
ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.
Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:
Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube
Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Ügyvitelport- Professzionális bérszámfejtés, outsourcing
Megosztás

About Author

Comments are closed.