Előtársasági időszaki beszámolói kötelezettség

0

Vállalkozásunk elindítása a számvitelben különleges helyet foglal el, mert ezt az időszakot előtársasági időszaknak hívjuk, s külön szabályok, beszámolási kötelezettség vonatkozik rá.

Beszámoló határideje

Ennek a beszámolási kötelezettségünknek a cégjegyzékbe való bejegyzésnek, illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napját követő harmadik hónap utolsó napjáig vagyunk kötelesek eleget tenni. Ez az időszak meghosszabbodik mindaddig, amíg a cégbejegyzési eljárás folyamatban van, ha a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerint ismételten benyújtottuk a cégbejegyzési kérelmet.

Ezekre a szabályokra figyelj oda az előtársasági időszaki beszámolónál

Cégbírósági bejegyzés esetén a cégjegyzékbe való bejegyzés napjával létrejött vállalkozásunk eszközeink és forrásaink nyitó adatai meg kell, hogy egyezzenek az előtársasági időszakra benyújtott beszámoló záró adataival.

Amennyiben a vállalkozásunkat a cégjegyzékbe – a cégbejegyzés iránti kérelmünk jogerős elutasítása, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetése miatt – nem jegyzik be, akkor is el kell készítenünk az előtársasági időszakunkról a beszámolónkat, s azt követően a jogutód nélküli megszűnés szabályai szerint, alapvetően a végelszámolás szabályainak figyelembevételével kell elszámolnunk az előtársasági időszak hitelezőivel és velünk, alapítókkal.

Nem kell az előtársasági időszakról, mint önálló üzleti évről külön beszámolót készítenünk, ha ezen időszak alatt a vállalkozási tevékenységünket még nem kezdtük meg, és a bejegyzésre az üzleti év naptári évnek megfelelő mérlegfordulónapjáig sor került. Ez esetben az első üzleti év a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától a bejegyzett társaság üzleti évének mérlegfordulónapjáig tart.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Megosztás

About Author

Comments are closed.