Bővül az osztalékjövedelem köre

0

Az osztalékjövedelem megállapításánál azt kell feltételeznünk, hogy a kedvezményezett először a hozamot szerzi meg.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény kimondja, hogy a magánszemély osztalékból, osztalékelőlegből származó bevételének egésze jövedelem.

Osztalékjövedelem

Osztaléknak minősül a közhasznúnak nem minősülő alapítvány által az alapítványi vagyon hozamainak terhére a kedvezményezett magánszemély részére juttatott vagyoni érték. Nem minősül azonban osztaléknak, ha azt a törvény előírásai szerint más jövedelem megállapításánál kell figyelembe venni.

Mikor nem osztalék a jövedelem?

Nem minősül osztaléknak a megszerzett jövedelem akkor sem, ha a kedvezményezett magánszemély e jogállását valamely tevékenység, dolog átruházása vagy szolgáltatás nyújtása ellenértékeként, vagy azzal összefüggésben szerezte.

Osztalékjövedelem megállapításának módja

Az osztalékból származó jövedelem megállapításánál azt kell feltételeznünk, hogy a kedvezményezett először a hozamot szerzi meg. Ha a kifizető – kifizető hiányában a kedvezményezett magánszemély – nyilvántartása alapján a hozamok nem különíthetőek el a kezelt vagy az alapítványi vagyontól, a magánszemély által megszerzett vagyoni érték egészét osztaléknak kell tekinteni.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu 

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.