Bővül az osztalékjövedelem köre

0

A személyi jövedelemadóról szóló törvény kimondja, hogy a magánszemély osztalékból, osztalékelőlegből származó bevételének egésze jövedelem.

Osztaléknak minősül a közhasznúnak nem minősülő alapítvány által az alapítványi vagyon hozamainak terhére a kedvezményezett magánszemély részére juttatott vagyoni érték. Nem minősül azonban osztaléknak, ha azt a törvény előírásai szerint más jövedelem megállapításánál kell figyelembe venni.

Nem minősül osztaléknak a megszerzett jövedelem akkor sem, ha a kedvezményezett magánszemély e jogállását valamely tevékenység, dolog átruházása vagy szolgáltatás nyújtása ellenértékeként, vagy azzal összefüggésben szerezte.

Az osztalékból származó jövedelem megállapításánál azt kell feltételeznünk, hogy a kedvezményezett először a hozamot szerzi meg. Ha a kifizető – kifizető hiányában a kedvezményezett magánszemély – nyilvántartása alapján a hozamok nem különíthetőek el a kezelt vagy az alapítványi vagyontól, a magánszemély által megszerzett vagyoni érték egészét osztaléknak kell tekinteni.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu 

Megosztás

About Author

Comments are closed.