Az első házasok kedvezménye

0

Mikor lehetünk jogosultak az első házasok kedvezményére? Érvényesíthető-e a kedvezmény a családi kedvezmény igénybevétele mellett? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésre is választ kapunk.

Első házasok kedvezménye

Fontos, hogy ahogyan a családi kedvezmény, úgy az első házasok kedvezménye is, egy összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, melyet tehát minden olyan típusú jövedelemből érvényesíthetünk, melyből személyi jövedelemadót kell vonnunk. Láthatjuk, hogy ez a kedvezmény a családi kedvezményhez hasonlóan, nem a személyi jövedelemadónkat csökkenti közvetlenül, hanem az adó alapját, melyből számítjuk majd a személyi jövedelemadónkat.

Ha dolgozónk családi kedvezményre és az első házasok kedvezményére is jogosult

Fontos tudnunk, hogy amennyiben a dolgozónk családi kedvezményre is jogosult, abban az esetben az első házasok kedvezményét érvényesíthetjük részére először.

Első házasok kedvezményének feltételei

Életkortól függetlenül jár a kedvezmény, és akkor vehetjük igénybe, ha legalább a házaspár egyik tagjának ez lesz az első házassága. Ha ez a feltétel teljesül, akkor a házaspár már igénybe veheti a kedvezményt, illetve a házaspár azon tagja, akinek esetleg nem ez lesz az első házassága, akkor is jogosult lehet már a kedvezmény házastársak közötti megosztására is.

Használjon okos bérprogramot!

A kedvezmény összege

A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint.

A kedvezmény időtartama

Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe.

Jó, ha tudjuk, hogy a kedvezményt akkor is igénybe vehetjük, legfeljebb 24 hónapig tartó jogosultsági időtartamon belül, ha közben magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válunk jogosulttá.

A kedvezmény érvényesítése

A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesítik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

Az év eleji teendőink közé tartozik, hogy dolgozóink figyelmét felhívjuk az Adóelőleg-nyilatkozat 2017. évben az első házasok kedvezményének érvényesítéséről elnevezésű nyomtatvány kitöltésére, ugyanis az első házasok kedvezményét ezen tudják megigényelni.

Minden jog fenntartva – adosziget@adosziget.huwww.adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.