Egész évre alkalmazhatók a SZÉP-kártya-juttatás kedvező szabályai

0

Manapság nagyon népszerű, így számos munkáltató biztosítja a SZÉP-kártya juttatást dolgozói számára. Ezen juttatás egy egyszerű munkabéren kívüli juttatás, mely a cafeteria csomag részeként adható. A jogalkotó 2021. június 30-ról a teljes adóévre meghosszabbította a Széchenyi Pihenő Kártya kedvező adózási szabályainak alkalmazását.

A koronavírus-járvány ideje alatt különösen a szálláshely és a szabadidő alszámlákon a SZÉP kártya juttatásban részesülő emberek jelentős részének halmozódott fel pénze. Ennek következtében tehát megszületett a rendelet, amely átmenetileg eltörli a különböző SZÉP kártya alszámlák felhasználása közötti korlátozásokat. Tehát 2021. április 25-től 2021. december 31-ig a SZÉP-kártya bármely zsebében lévő egyenleg szabadon felhasználható bármely szolgáltatásra.

Jó ha tudjuk, hogy az Szja 71§ (1) bekezdésétől eltérően a SZÉP-kártya

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint

összegig számít béren kívüli juttatásnak, munkáltatónként külön-külön.

Ha például a munkáltató az első félévben adott a munkavállalójának 200 ezer forint összegben a szálláshely alszámlára támogatást, akkor nincs akadálya annak, hogy a második félévben is adjon ugyanennyit.

Nincs akadálya annak sem, ha a munkavállaló 200 ezer forint összegben kapott vendéglátás alszámlára támogatást az első félévben, majd a második félévben új munkája, munkáltatója lesz, ahonnan kaphat 265 ezer forint összegben további támogatást a vendéglátás alszámlájára.

Az Szja törvény 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg

  • költségvetési szerv munkáltató esetén évi 400 ezer forint
  • más munkáltató esetében évi 800 ezer forint.

A SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatást nem terheli szociális hozzájárulási adó. Szintén nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni az Szja törvény szerinti reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után sem.

Az ideiglenes könnyítéseknek az a célja, hogy elősegítse a gazdaság újraindítását. 

Forrás:

A koronavírus-világjárványt követő, a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedésekről szóló 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelete.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény.

NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.