A Munka Törvénykönyvét érintő módosítások a koronajárvány kapcsán

0

2020. március 18-án megjelent a 47. számú Magyar Közlönyben a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet, mely 2020. március 19-én lépett hatályba. Cikkünkben a Munka Törvénykönyvét érintő módosításokat nézzük meg. 

A Munka Törvénykönyvét érintő módosítások

Nézzük most meg, hogy a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt előírt tilalmak, korlátozások betartása érdekében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt milyen eltérő szabályokkal kell alkalmaznunk!

A Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja. Tartsuk szem előtt, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a rendelet alapján a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást az Mt. által megfogalmazott közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja!

A Munka Törvénykönyvét a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig további eltérésekkel kell alkalmaznunk.

Nézzük meg, melyek ezek:

a) a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti,
b) a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.

Jó, ha tudjuk, hogy ezektől a szabályoktól eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket e rendelet hatályának tartama alatt alkalmazni nem lehet! A munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.

Ne felejtsük el, hogy a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet rendelkezéseivel kapcsolatos további részletszabályokat a Kormány további rendeletekben fogja meghatározni!

Tartsuk be a rendelet által megfogalmazott új szabályokat! Legyünk figyelemmel az elkövetkező napokban megjelenő további szabályokra is, melyeket szintén alkalmaznunk kell mindennapi munkánk során!

Forrás: A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet (2020. március 18-án megjelent a 47. számú Magyar Közlönyben)

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL IDŐ Online Munkaidő-nyilvántartó Rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.