A beruházások társasági adózási korlátjának enyhítése

0

Kormányrendelet mondja ki: enyhítenek a beruházások társasági adózási korlátján a járvány gazdasági hatásainak mérséklése okán. Lásd miként!

A Magyar Közlöny 2020. április 30-án, csütörtökön kiadott 96. számban jelent meg a Kormányrendelet:

A koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjában enyhítések következnek be.

A beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről szóló Kormányrendelet

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben foglaltaktól eltérően az adózás előtti eredményt csökkenti a társasági adó alanya által az eredménytartaléknak az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összege. De legfeljebb az adózás előtti nyereség összege és legfeljebb adóévenként 10 milliárd forint. Fontos, hogy ezt első alkalommal e rendelet hatálybalépésének napját magában foglaló adóévre kell alkalmazni.

Az adózó ezt, a 2019-ben kezdődő adóévre választása szerint alkalmazza

A választás esetén:

Ha az adózó a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan e rendelet hatálybalépésének napjáig már nyújtott be társasági adóbevallást, és a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan elfogadott számviteli beszámolóval rendelkezik, akkor az éves társasági adóbevallást 2020. szeptember 30-ig az adózás rendjéről szóló törvény szerint önellenőriznie kell. Továbbá ezzel egyidejűleg a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozó, elfogadott számviteli beszámolója tekintetében a számviteli ellenőrzés szabályai szerint lekötött tartalékot képez.

A választás esetén továbbá:

Ha az adózó a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan e rendelet hatálybalépésének napjáig társasági adóbevallást nem nyújtott be, de a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozóan elfogadott számviteli beszámolóval rendelkezik, akkor a 2019-ben kezdődő adóévre vonatkozó, elfogadott számviteli beszámolója tekintetében a számviteli ellenőrzés szabályai szerint lekötött tartalékot képez.

Forrás: Magyar Közlöny
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Pénzügyi Szoftver, Kintlévőség-kezelés, Likviditás növelés
Megosztás

About Author

Comments are closed.