Visszaigényelhető és befizetendő adó a bevallási tervezetben

0

Iránymutatás arra az esetre, ha visszaigényelhető vagy befizetendő adó van a bevallási tervezetben. Olvass tovább és tudj meg többet!

Gyakran felmerül kérdésként, hogy ha visszaigényelhető adónk van, azt hogyan lehet visszakérni és mennyi időn belül érkezik meg az összeg, továbbá ennek ellentettje, ha befizetendő adónk van, azt milyen módon tudjuk befizetni. Az alábbiakban ehhez adunk útmutatást.

Hogyan kérhetem és mennyi időn belül kapom meg a visszaigényelhető adót?

Ha van elektronikus hozzáférése

Az elektronikus hozzáféréssel rendelkező adózó bevallási tervezetét, ha kell, módosíthatja, illetve kiegészítheti a webes felületen.

A bevallás kiegészítésekor az „Összes mező”/„”Átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés, visszaigénylési adatok, egyenlegek”/„Visszaigénylési adatok” menüpontokon keresztül hozzáadhatók azok a mezők, amelyek kitöltésével kezdeményezheti a visszaigényelhető adó kiutalását.

A megjelenő mezőkben jelölje be a „Teljes visszaigényelhető összeg/összegek visszakérésének” lehetőségét, majd adja meg a postázási címét vagy pénzforgalmi, illetve bankszámla számát.

A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától számítva legkésőbb a 30. napon utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni a postai kézbesítés átfutási idejét is.

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.

Ha nincs elektronikus hozzáférése

Ha a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, akkor a bevallási tervezet mellékleteként megküldött kiegészítő nyilatkozaton adhatja meg a visszaigényléshez szükséges adatokat. Be kell jelölnie a teljes visszaigényelhető összeg/összegek visszakérésének lehetőségét, illetve meg kell adnia a postázási címét vagy pénzforgalmi, illetve fizetési számlájának számát.

A kitöltött és aláírt nyomtatványt postán kell visszaküldenie a NAV-nak 2021. május 20-ig. Ha a bevallási tervezetet más okból is ki kell egészítenie vagy módosítania kell, akkor a 20SZJA bevallást kell benyújtania 2021. május 20-ig, aminek a D) blokkjában kell feltüntetnie a visszaigényléshez szükséges adatokat. A visszaigényelt adót a bevallás, illetve a bevallási tervezet kiegészítő nyilatkozatának beérkezésétől számítva maximum a 30. napon utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni a postai kézbesítés átfutási idejét is.

Ha a bevallási tervezet befizetendő személyi jövedelemadót tartalmaz, hogyan lehet azt befizetni, kérhető-e részletfizetés?

Ha a bevallással egy időben személyi jövedelemadót kell fizetnie, akkor arra több lehetősége is van:

  • az eSZJA-portálon bankkártyás fizetéssel;
  • lakossági folyószámláról átutalással, a közlemény rovatban az adószám vagy az adóazonosító jel feltüntetésével a NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla elnevezésű, 10032000-06056353 számú számlára;
  • a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával (POS);
  • elektronikus hozzáféréssel, az eBEV-portálon, az adószámla lekérdezéséhez kapcsolódóan internetes bankkártyás fizetéssel (VPOS);
  • készpénzátutalási megbízással, azaz csekken, amit a CSEKK formanyomtatványon, bármelyik NAV ügyfélszolgálati irodában, illetve telefonon a NAV Infóvonalán keresztül, a 1819-es telefonszámon igényelhet.
  • Az adózó automatikus részletfizetést is választhat, ha a fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege nem több, mint 500 ezer forint.

Ha van elektronikus hozzáférése

Bevallási tervezetét, ha kell, módosíthatja a www.nav.gov.hu/nav/szja/szja honlapról elérhető eSZJA-portálon.

A módosításra megnyitott bevallási tervezetben az „Átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés, visszaigénylési adatok, egyenlegek” menüpontban a 81. sor „Nyilatkozom, hogy az együttesen 500 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségemre az esedékességtől számított, legfeljebb tizenkét hónapon keresztül egyenlő részletekben történő pótlékmentes megfizetést vállalom. (A választott időtartam – 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 vagy 12 hónap)” alatt megjelenő kódkocka kitöltésével adhatja meg a részletek számát.

Ha nincs elektronikus hozzáférése

Ha a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, akkor a bevallási tervezet mellékleteként megküldött kiegészítő nyilatkozaton jelölheti a részletfizetés választását. A kitöltött és aláírt nyomtatványt postán kell visszaküldenie a NAV-nak 2021. május 20-ig.

Ha a bevallási tervezetet más okból is ki kell egészítenie vagy módosítania kell, akkor a 20SZJA bevallást kell benyújtania 2021. május 20-ig és a részletfizetést a bevallás C) lapjának 81. sorában kell kérnie.

Forrás: NAV
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Tárgyi eszköz szoftverrendszer, ami tud
Megosztás

About Author

Comments are closed.