Törlesztési moratórium lépett életbe

0

2020. március 18-án megjelent a 47. számú Magyar Közlönyben a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet, mely 2020. március 19-én lépett hatályba. Cikkünkben a törlesztési moratóriumra vonatkozó rendeleteket foglaltuk össze.

Törlesztési moratórium

A moratórium szó valaminek a felfüggesztését, vagy időleges elhalasztását jelenti. Jogi értelemben haladékot, türelmi időt jelent.

Nézzük most meg, milyen fontos, új szabályokat fogalmaz meg ezzel kapcsolatban a kihirdetett kormányrendelet!

Moratórium szabályai a vészhelyzet alatt

Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap. A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

A szerződések teljesítési határidejének módosulása a szerződést biztosító járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is módosítja, függetlenül attól, hogy a mellékkötelezettséget szerződésbe vagy egyoldalú jognyilatkozatba foglalták a felek.

A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, melynek időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja.

A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-éig meghosszabbodik.

Ezeket a rendelkezéseket a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni!

Tartsuk be a rendelet által megfogalmazott új szabályokat! Legyünk figyelemmel az elkövetkező napokban megjelenő további szabályokra is, melyeket szintén alkalmaznunk kell mindennapi munkánk során!

Forrás: A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet (2020. március 18-án megjelent a 47. számú Magyar Közlönyben)

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu 

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

BÉR és TB elszámolási Humánügyviteli Rendszer
XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.