EKHO csökkenése

0

A 2022. augusztus 9-ei 134. számú Magyar Közlönyben jelent meg, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény módosítása. Ennek értelmében az ekho mértéke 13 százalékponttal csökken szeptembertől.

Kifizetői egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

A kifizetőnek ezentúl nem kell fizetnie egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást a közteherfizetési kötelezettségét az Ekho tv. szerint teljesítő magánszemély részére a foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után. Ennek értelmében tehát megszűnik a kifizetői ekho. Vagyis a kifizető cégnek ezután nem kell megfizetni a 13%-os közterhet. Így szeptember 1-jétől a fizetendő ekho mértéke 15 százalék lesz.

Kinek érdemes választania ezt az adózási formát?

Különösen az előadóművészeknek, íróknak, újságíróknak, továbbá például a sminkeseknek, statisztáknak jelmeztervezőknek, tehát az előadásokat segédkezők szakmák képviselőinek érdemes ezt az adózási formát választaniuk szeptember 1-jétől.

Ezzel a rendelettel az is célja a törvényalkotóknak, hogy könnyítsék a katás cégek áttérését. A kata megszűnésével ugye a betéti és közkereseti társaságok, ügyvédi irodák és egyéni cégek a számviteli törvényhatálya alá kerülnek. Mivel az érintettek a jövőben mentesülnek a nyitómérleg könyvvizsgálati kötelezettsége alól, így elmondható, hogy az adminisztrációs terhek is csökkennek.

Minden jog fenntartva –www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Okos Armada könyvelőprogram
Megosztás

About Author

Comments are closed.