Betegség és anyaság esetére járó pénzbeli ellátások iránti igény

0

Fontos tudnunk, hogy a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj és a táppénz iránti kérelmünket mint biztosítottak, a foglalkoztatónál kell előterjesztenünk. A vér szerinti apának, valamint a gyermek születésének napján nem biztosított szülő nőnek pedig a gyermekgondozási díj megállapítása iránti kérelmet a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítóhoz kell benyújtania.

A csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj és a táppénz iránti kérelmet
a) a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhely,
c)egyéb esetben a munkáltató székhelye szerint illetékes egészségbiztosító
bírálja el.

Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy az utazási költségtérítés iránti kérelmet a biztosított lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes egészségbiztosító bírálja el. Ebben az esetben tehát az utazási költségtérítést az egészségbiztosító folyósítja.

A csecsemőgondozási díjat, a gyermekgondozási díjat és a táppénzt
a) a fentebbi bekezdés a) pontja szerinti esetben a kifizetőhely,
b) a fentebbi bekezdés c) pontja szerinti esetben az egészségbiztosító
folyósítja.

Abban az esetben, ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, illetve a baleseti táppénz folyósítása alatt a biztosított biztosítási jogviszonya megszűnik, az ellátás továbbfolyósításáról az előző bekezdés a) vagy b) pontja szerinti szerv gondoskodik. Ha az ellátás folyósításának ideje alatt a biztosított foglalkoztatót vált, az előző bekezdés a) vagy b) pontja szerinti szerv folyósítja a már megállapított ellátást.

A csecsemőgondozási díjat, a gyermekgondozási díjat havonta egyszer utólag a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, de legkésőbb a bérfizetési napon kell folyósítani.

Aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban kötelezett egészségbiztosítási járulék fizetésére, a táppénz, a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj iránti kérelmét, a gyermekgondozási díj iránti kérelmét az egészségbiztosítónak kell elbírálnia és folyósítania.

A kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatóknak pedig az igénybejelentéssel kapcsolatos kötelezettségeit, továbbá a kifizetőhelyeknek a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz megállapításával, folyósításával és elszámolásával összefüggő részletes feladatait és eljárási szabályait a Kormány rendeletben állapítja meg.

[1997. évi LXXXIII. törvény VHR a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól]

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu 

Megosztás

About Author

Comments are closed.