A vasárnapi bérpótlék változása

0

A 2016. április 27-én benyújtott törvényjavaslat módosítaná a munka törvénykönyvének a vasárnapi munkavégzés esetére megállapított bérpótlékot.

A Munka törvénykönyvéről szóló törvény 140. § (1) bekezdése kimondja, hogy vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár. Az új törvényjavaslat értelmében a vasárnapi munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár a jövőben, amennyiben elfogadják a javaslatot.

Általános indokolás

A vasárnapi boltzár elrendelését követően azok a munkavállalók, akik mégis dolgozni kényszerültek vasárnap, a hatályos törvényi rendelkezésektől eltérően nem 50, hanem 100%-os bérpótlékot kaptak. A tilalom feloldását követően azonban az egy év alatt már megszokott bérpótlék helyett visszatért az 50 %-os kiegészítés. Ez hátrányosan érinti mindazokat a munkavállalókat, akik dolgoznak vasárnaponként és ez a kötelez ő boltzár feloldásával sokkal több embert érint, mint akik korábban dolgoztak a hét utolsó napján. Az ő érdekeik, szerzett jogaik biztosítása érdekében szükséges a fenti módosítás elfogadása.

Forrás: www.parlament.hu
Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-Bérprogram és TB-elszámolási Rendszer 2024.
Megosztás

About Author

Comments are closed.