A kisadózó vállalkozásnak bevételi nyilvántartása

0

A kisadózó vállalkozásnak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, tovább a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról, az Áfa tv. szabályai szerinti nyugta vagy számla kiállítására köteles azzal, hogy a kiállított számlán feltünteti azt, hogy „Kisadózó”.

A kisadózó vállalkozás bevételi nyilvántartást vezet, amelyben időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon nyilvántart és rögzít minden olyan adatot, amely adókötelezettsége teljesítéséhez és a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges.

A bevételi nyilvántartás legalább a következő adatokat tartalmazza:

a) sorszám,
b) a bizonylat sorszáma,
c) a bevétel összege,
d) a bevétel megszerzésének időpontja.

A bevételi nyilvántartás vezetésével összefüggő kötelezettséget teljesítettnek kell tekinteni abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás az általa kiállított nyugtákat, számlákat teljes körűen megőrzi akkor, ha e dokumentumokból a bevétel megszerzésének időpontját hitelesen meg lehet állapítani.

Fontos tudnunk, hogy a nyilvántartásban adatot rögzíteni, módosítani és törölni kizárólag bizonylat alapján lehet. A nyilvántartásban rögzített adatot módosítani vagy törölni csak úgy lehet, hogy az eredeti adat a módosítást, illetve a törlést követően is megállapítható legyen.

A bizonylatot, a nyilvántartást a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig kell megőrizni. Figyeljünk rá, hogy ezen kötelezettség a bizonylat rontott példányára is vonatkozik.

Forrás: 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról
Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

Megosztás

About Author

Comments are closed.