A gyermekgondozási díj, a gyermek-gondozást segítő ellátás, valamint a gyermeknevelési támogatás jogosultsági idejének rendkívüli meghosszabbításáról

0

A koronavírus járványra való tekintettel módosultak bizonyos rendelkezések az egészségügyi ellátások vonatkozásában. A változtatás célja, hogy ezzel segítse azokat a szülőket, akiknek ellátásai a veszélyhelyzet ideje alatt járnának le.

Mint az ismeretes, a Kormány 2020. március 11-étől, a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetet hirdetett ki, mely a 39. számú Magyar Közlönyben jelent meg. Ebben az időszakban egyaránt született számos támogató, illetve korlátozó rendelkezés is. Most nézzük meg azon rendelkezéseket, melyeket annak érdekében alkottak, hogy a gazdasági helyzet jelenlegi nehézségei ne legyenek hatással azon szülőkre, akiknek ez idő alatt szűnne meg bizonyos ellátásra való jogosultságuk.

2020. március 24-től fontos tehát, hogy tudjuk, hogy az alábbi ellátásokat, támogatásokat a veszélyhelyzet alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra biztosítani, folyósítani kell, akkor is, ha ez idő alatt egyébként a folyósítás megszűnt volna. Ezek pedig a következő ellátások, támogatások:

  • gyermekgondozási díj

  • gyermekgondozást segítő ellátás

  • gyermeknevelési támogatás

FONTOS azonban arra is figyelmet fordítanunk, hogy vannak olyan speciális esetek, mikor is a fentieket nem alkalmazhatjuk, ezek pedig a következők.

A gyeremekgondozási díj folyósítása megszűnik abban a speciális esetben, ha a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője korábban írásban nyilatkoztak arról, hogy egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével és annak nagyszülő részére történő megállapításával, viszont ezt a nyilatkozatot visszavonják. Ebben az esetben logikusan megszűnik a gyermekgondozási díj folyósítása, függetlenül a veszélyhelyzettől.

Ugyancsak igaz ez a gyermekgondozást segítő ellátásra is. Vagyis, ha a gyermek szülei korábban írásban nyilatkoztak arról, hogy a gyermekgondozást segítő ellátásról lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozást segítő ellátásnak nagyszülő részéről történő igénylésével, de ezt a nyilatkozatot visszavonják, akkor a folyósítás a nagyszülő részére szintén megszűnik.

Tehát legyünk figyelemmel a rendkívüli intézkedésekre és vizsgáljuk felül azon munkavállalóinkat, akik beleesnek a fent említett körbe, annak érdekében, hogy lássuk, hogy a továbbiakban is jogosultak-e ezen ellátásokra! Fontos, hogy kövessük az eseményeket és a változásokat, mert a jelenlegi helyzetben újabb és újabb rendeletek jelennek meg hetente, akár naponta, melyek hatással lehetnek vállalkozásunkra, dolgozóinkra!

 

Minden jog fenntartva – www.adosziget.huadosziget@adosziet.hu

Megosztás

Comments are closed.