A bedolgozói munkaviszony

0

A bedolgozói munkaviszony egy olyan atipikus, munkavégzési forma, melyhez általában nem kell szaktudás. Mivel a munkavállaló olyan feladatot lát el, melyet mennyiségileg meg lehet határozni, így a díjazás is az előállított mennyiség alapján kerül meghatározásra. Az esetek nagy részében a munkavállaló, a saját otthonában és saját eszközeit használva látja el a feladatait, munkarendje pedig kötetlen.

A munka törvénykönyve kimondja, hogy a bedolgozói munkaviszony olyan önállóan végezhető munkára létesíthető, amelyre a felek a munkabért kizárólag teljesítménybér formájában határozzák meg.    

Bedolgozói munkaviszony szerződése

Nagyon fontos, így ne feledkezzünk meg arról, hogy a munkaszerződésben meg kell határozni a munkavállaló által végzett tevékenységet, a munkavégzés helyét, a költségtérítés módját és mértékét. Eltérő megállapodás hiányában a munkahely, a munkavállaló lakóhelye, de természetesen a felek meghatározhatna más helyet is a munkavégzés helyének.

Díjazás és költségtérítés

Jó ha tudjuk, hogy a munkavállaló részére meg kell téríteni az általa viselt, a munkavégzés során ténylegesen felmerült költségét, hiszen a munkavégzés a dolgozónk otthonában történik, ráadásul saját eszközeivel végzi a munkát. Természetesen előfordulhat olyan eset, hogy a tényleges költség nem állapítható meg. Ilyen esetben átalányt kell a munkavállaló részére fizetni.  

Nem jár azonban díjazás és költségtérítés, ha a teljesítés az előírt követelménynek a munkavállalónak felróható okból nem felel meg. Csökkentett díjazás és költségtérítés jár, ha a munkáltató a munka eredményét részben vagy egészben felhasználhatja.

A munkavégzésnek ez a formája eléggé rugalmas, így megoldást tud nyújtani mind a munkavállaló, mind a munkáltató esetleges speciális igényeihez. Arról se feledkezzünk meg, hogy alapesetben bedolgozónk munkarendje kötetlen, azonban ettől is el lehet térni a munkaszerződésben.

Minden jog fenntartva – www.adosziget.hu – adosziget@adosziget.hu

Feliratkozom az Adó Sziget szakmai hírlevélre

XL-IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
XL-IDŐ online munkaidő nyilvántartó rendszer
Megosztás

About Author

Comments are closed.